Strony

13 września 2023

Szynka w sosie paprykowym

 Lubię bardzo mięso w sosie. I kombinuję różne sosy, by nigdy nie było nudno. 

 

Składniki:

  • 700 g surowej szynki
  • 2 małe kolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kminku w ziarenkach
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • chilli w płatkach 
  • 2 szklanki wody
  • olej do smażenia
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2-3 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

1. Szynkę myjemy, wycieramy, kroimy na kilka kawałków. Kładziemy na rozgrzany olej i chwilę smażymy aż się mięso dobrze zarumieni.
2. W międzyczasie siekamy cebulę i czosnek, rumienimy na oleju w rondelku, dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, podgrzewamy.
3. Kiedy mięso jest już zrumienione, dodajemy go do rondelka z wodą i gotujemy do miękkości (ok. 1-1,5 godziny w zależności jak są duże kawałki szynki). Dodajemy słodką i ostrą paprykę, chilli, kminek i dolewamy wodę jeśli za dużo wyparuje. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę kolorowe papryki.
4. W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę, dodajemy trochę zimnej wody. Wlewamy do rondelka z mięsem i energicznie mieszamy. Można wcześniej wyciągnąć mięso by łatwiej zamieszać sos.
5. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!