Strony

17 marca 2023

Śledzie pod pierzynką ogórkowo-cebulową

 Prosta sałatka ze śledzi. Idealna na kolację, przekąskę czy na świąteczny stół.

Składniki: 

  • 5 filetów śledziowych 
  • 3 ogórki kiszone 
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • kawałek żółtego sera (u mnie grana padano)

Sposób wykonania:

1. Śledzie, jeśli są solone, należy wymoczyć wcześniej w wodzie lub mleku. Można też użyć śledzi wiejskich. Pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. 

2. Ogórki kiszone i cebulę drobno posiekać, warzywa przełożyć do miski, dodać śmietanę i majonez. Doprawić pieprzem i wymieszać. Gotową mieszankę wyłożyć na śledzie. 

3. Na pierzynkę zetrzeć jajka ugotowane na twardo, a potem zetrzeć ser. Schłodzić przed podaniem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!