Pyszny prosty wilgotny jabłecznik. Smakiem przypomina mi ucieraną szarlotkę. Polecam serdecznie.
Składniki (blaszka 24x28cm lub tortownica 26cm):
- 1 kg jabłek
- 4 jajka
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ok 250 ml oleju rzepakowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem waniliowym.
2. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Jajka ubić na puch z cukrem. Nadal miksując cienką stróżką wlać olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - mieszać tylko do momentu połączenia się składników.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta, wyłożyć połowę jabłek, potem znów reszta ciasta i pozostałe jabłka.
5. Ciasto piec w 180*C do suchego patyczka. W oryginale powinno się piec 1,5 godziny, ale u mnie było gotowe po niecałej godzinie.
6. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: domowe-wypieki.pl
Ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuń