W naszej rodzinie wszyscy lubią kalafiora. Dlatego dziś kolejna odsłona tego warzywa. Szybka zapiekanka, którą można podać do obiadu lub zjeść solo nawet na kolację.
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- ulubiony żółty ser
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Kalafior ugotować w lekko osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
2. W misce wymieszać jajko, mleko, trochę gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich, soli, pieprzu. Dodać drobno pokrojony czosnek i trochę tartego na dużych oczkach sera. Część sera pozostawić na potem do posypania. Mieszankę wylać na kalafior, całość posypać tartym żółtym serem.
3. Zapiec w piekarniku w 175*C przez 20-30 minut, aż ser się zrumieni.
Smacznego!!!
Źródło: Instagram
fajny pomysł na kalafora
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie. Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń