Cukinia i jajka to świetne połączenie. Takie danie świetnie sprawdzi się na śniadanie lub drugie śniadanie, a nawet na kolację.
Składniki:
- 1/2 niedużej cukinii
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- tarty parmezan
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyć, cienko pokroić cienko w plasterki, najlepiej na tarce.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, chwilę smażyć po czym dodać pokrojoną cukinię. Chwilkę poddusić.
3. Wbić dwa jajka, oprószyć solą i pieprzem, patelnię przykryć pokrywką i smażyć na niewielkim ogniu, aż jajka się zetną.
4. Cukinię z jajkiem przełożyć na talerz, posypać tartym parmezanem oraz ziołami prowansalskimi. Podać od razu.
Smacznego!
Źródło: Instagram
Mega smacznie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda 😊
Usuń