Strony

16 marca 2021

Kruche ciasteczka na smalcu

 Fantastyczne kruche ciasteczka. Kruchości nadaje im właśnie smalec, dlatego nie zamieniajcie go na inny tłuszcz, bo to już nie będzie to samo.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200g smalcu
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • 1/3 szklanka cukru pudru (w oryginale zwykłego cukru)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • + cukier kryształ do posypania ciasteczek

Sposób wykonania:

1. Składniki zagnieść, ciasto zawinąć w folię i schłodzić przynajmniej 30 minut w lodówce.

2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 6mm (można też cieniej), wykrawać ciasteczka. Posypać cukrem kryształem i piec w 180 st.C przez 8-10 minut, najlepiej do zrumienienia.

3. Ciasteczka ostudzić na kratce.

Smacznego!

Źródło: Smaker


12 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem, czy można dać smalec gęsi, bo mam go bardzo dużo i chętnie bym go wykorzystała do tych ciasteczek ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam smalcu gęsiego, nie mam pojęcia jak ciastka smakowałyby z takim tłuszczem.

      Usuń
    2. Moźna gęsi smalec. Ja robię. Nie zmienia to smaku

      Usuń
  2. Łooooooooo! Nie pamiętam kiedy jadłem te pyszności <3!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie dodajemy jajek czy zostaly pominiete w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy smalec musi być wcześniej wyjęty z lodówki czy taki prosto z lodówki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję a jakiś proszek do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile sztuk wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności od wielkości foremek, tak koło 50-60 sztuk.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!