Strony

10 listopada 2020

Sałatka z rukolą i boczkiem

 To jedna z moich ulubionych sałatek. Ma całkiem sporo wielbicieli wśród moich znajomych. Przepis mam od koleżanki. Tutaj akurat użyłam i szynki parmeńskiej i boczku podsmażonego na patelni, wyszło naprawdę pysznie! A kiedyś pokażę Wam jeszcze inną wersję tej sałatki ;-)

Składniki:

  • rukola
  • roszponka
  • pokrojone w plasterki awokado
  • pokrojona w plasterki lub kostkę gruszka
  • orzechy włoskie podgrzane z miodem
  • 100-150 g boczku podsmażonego na patelni (można pół na pół z szybką parmeńską)

Dressing:

  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • zioła prowansalskie

Sposób wykonania:

1. Sałaty opłukać, osuszyć ułożyć na półmisku. 

2. Na sałatę wyłożyć pokrojone awokado, gruszkę, orzechy z miodem i podsmażony na patelni boczek. Całość polać dressingiem. 

3. Podawać po przygotowaniu.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!