Pyszne danie, które zrobiłam na obiad. Dość szybko się go przygotowuje. Jest syte i bardzo nam posmakowało. Zdecydowanie do powtórzenia.
Burrito można też przygotować bez dodatku ryżu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 mała cebula
- 400 g passaty pomidorowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 100 g ryżu
- słodka mielona papryka
- ostra mielona papryka
- pieprz cayenne
- sól, pieprz
- tarty żółty ser
- 6 placków tortilli
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Ugotowany pozostawić na sitku do odcedzenia.
2. Cebulę i czosnek posiekać, na patelni rozgrzać odrobinę oleju, najpierw wrzucić cebulę, a potem czosnek. Dorzucić mięso i całość dusić, aż mięso nie będzie surowe.
3. Wlać passatę, całość dusić, aż większość wody odparuje. Dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączone z zalewy fasolkę i kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać ugotowany wcześniej ryż, wymieszać.
4. Placek tortilli posypać tartym żółtym serem, nałożyć farsz z patelni, zwinąć jak krokiety. Zarumienić z obu stron na suchej patelni lub podgrzać w piekarniku.
5. Podawać solo lub z sałatką.
Smacznego!!!