Strony

28 lutego 2020

Pierogi z serem na słodko

Pierogi z serem na słodko z pewnością powinny wam posmakować.


Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
niepełna szklanka ciepłej wody

Farsz:
400-500 g sera białego
cukier waniliowy
cukier puder do smaku

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić na czas przygotowania farszu, by odpoczęło.
2. Ser rozdrobnić widelcem, dodać cukru waniliowego i cukru pudru do smaku.
3. Z ciasta wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepić dokładnie pierogi. Uwaga, pierogi należy bardzo dokładnie zlepić. Gotowe ugotować w lekko osolonym wrzątku.
5. Podawać np. z topionym masłem, ze śmietaną lub owocami.

Smacznego!!!

24 lutego 2020

Makaronowe gniazdka z mięsem mielonym

Polecam Wam na obiad pyszny makaron zapiekany z mięsem mielonym oraz sosem pomidorowym. Danie bardzo syte, więc takie jednogarnkowe ;-)


Składniki:

12 makaronowych gniazdek

300g mięsa mielonego
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
majeranek
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka

2 puszki pomidorów krojonych
1/2 szklanki wody
1 cebula
3 ząbki czosnku
suszona lub świeża bazylia
sól, pieprz
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
2 łyżki śmietany 18%
olej do smażenia

tarty żółty ser

Sposób wykonania:

1.  W naczyniu żaroodpornym ułożyć suche gniazdka makaronowe.
2.  Mięso przygotować jak na pulpety: wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Zrobić 12 pulpetów, lekko je spłaszczyć i ułożyć na makaronowych gniazdkach.
3. Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na oleju. Dodać pomidory z puszki, wodę i przyprawy, całość dusić 10-15 minut. Po tym czasie śmietanę zahartować, wlać do sosu. Sos zblenderować, gorącym zalać klopsiki z makaronem. Sos powinien być rzadki, dzięki temu makaron dobrze zmięknie podczas pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec w 180 st.C przez 45-50 minut. 10 minut przed końcem klopsiki posypać tartym żółtym serem i zapiec już bez przykrycia.

Smacznego!!!

Źródło: Blog z apetytem

21 lutego 2020

Sałatka ze szpinakiem i granatem

Granat to prawdziwa bomba witaminowa. Często nazywany jest owocem życia i jest jednym z najzdrowszych owoców na ziemi. O jego właściwościach można znaleźć wiele informacji w internecie więc możecie sobie poczytać, a ja już przechodzę do przepisu na zdrową sałatkę.


Składniki:

1 paczka świeżego szpinaku typu baby
1 paczka zielonych oliwek
1 nieduży ogórek wężowy
pomidorki koktajlowe
1/2 czerwonej cebuli
dowolny serek sałatkowy ( u mnie ser od Kwolka z ziołami)
1/2 niedużego owocu granatu

Dressing:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 płaska łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego jasnego

Sposób wykonania:

1. Szpinak umyć, osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Składniki dressingu włożyć do słoiczka, zakręcić wieczko i porządnie wstrząsnąć.
2. Pomidorki umyć, pokroić na połówki, ogórka obrać, pokroić w dużą kostkę, ser pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
3. Na półmisku ułożyć szpinak, na to ogórka, pomidorki, cebulę, ser,  oliwki.
4. Tuż przed podaniem polać sałatkę dressingiem oraz posypać granatem.

Smacznego!!!


17 lutego 2020

Cytrynowiec

Wspaniałe ciasto z pysznym kremem cytrynowo-budyniowym i pianką. Zdecydowanie do powtórzenia!


Składniki (blaszka 20x36cm):

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Masa cytrynowa:
sok z 2-3 cytryn + woda (w sumie soku i wody powinno być 1,5 szklanki / 375ml)
2 budynie śmietankowe
200 g cukru
1 kostka masła w temp. pokojowej

Pianka cytrynowa:
500 ml śmietany 30-36%
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w niepełnej szklance wody

Dodatkowo: 
napar z herbaty słodzony z dodatkiem soku z cytryny do nasączenia biszkoptu
woda + sok z cytryny do nasączenia herbatników
prostokątne herbatniki

Sposób wykonania:

1. Zrobić biszkopt, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać olej. Piec w 180st.C przez 35 minut.
2. Zrobić masę budyniową: sok z cytryny dopełnić wodą, by w sumie było 1,5 szklanki płynu. Zagotować z cukrem. W osobnym naczyniu budynie rozpuścić w 1/2 szklance wody. wlać do gotującego się soku z wodą, chwilkę gotować, by budyń zgęstniał. Następnie odstawić do wystudzenia. Wystudzony budyń utrzeć z masłem w temperaturze pokojowej.
3. Zrobić piankę. galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, a następnie dodać tężącą galaretkę. Zmiksować.
4. Przełożyć ciasto: biszkopt nasączyć herbatą, masa cytrynowo-budyniowa, pianka. Na wierzch ułożyć herbatniki. Pędzelek maczać w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, posmarować herbatniki.
5. Ciasto odstawić na całą noc do lodówki.

Smacznego!!!

7 lutego 2020

Herbata zimowa

Mimo, że nie przepadam za zimą, brakuje mi jednak białych krajobrazów. Nawet chłód inaczej odbierany jest, jak jest śnieg, a inaczej jak go nie ma... No cóż, nic nie poradzimy. Możemy sobie za to ogrzać zimne wieczory taką pyszną aromatyczną herbatką.


Składniki:

1 saszetka ulubionej herbaty
miód do smaku
sok malinowy
2-3 plasterki korzenia imbiru
2-3 plasterki pomarańczy
1 plasterek cytryny
1 gwiazdka anyżu
kawałek kory cynamonu

Sposób wykonania:

1. Herbatę zalać wrzątkiem, zaparzyć.
2. W międzyczasie pozostałe składniki włożyć do szklanki / kubka. Uzupełnić zaparzaną herbatą. Dosłodzić miodem do smaku.

Smacznego!!!