Uwielbiamy domowe wafelki. Ciągle szukam na nie nowych pomysłów.
Składniki:
1 paczka wafli (u mnie 6 listków)
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
Masa kokosowa:
100 ml mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
100 g masła
Sposób przygotowania:
1. Przygotować masę kokosową. W garnku zagotować mleko z cukrem oraz masłem, mieszać do rozpuszczenia się cukru i masła.
2. Następnie dodać mleko w proszku oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Masę odstawić do przestudzenia.
3. Przekładać masami wafle, robiłam to na przemian, czyli, wafel - masa kajmakowa - wafel - masa kokosowa i tak do wyczerpania składników.
4. Wafle obciążyć deską i pozostawić tak do następnego dnia.
5. Przed podaniem pokroić w dowolne wielkości kawałki.
Smacznego!!!
Strony
▼
28 września 2019
27 września 2019
Ryba zapiekana ze szpinakiem i pomidorami
Szybki sposób na pyszną rybę, smakuje i na ciepło i na zimno.
Składniki:
1 duży filet ryby (u mnie zazwyczaj miruna lub dorsz)
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła
1-2 pomidory
125 g sera mozzarelli
Sposób wykonania:
1. Odmrożoną rybę podzielić na porcje. Posolić i popieprzyć.
2. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić szpinak i dusić ok 15-20 minut. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, posolić i popieprzyć.
3. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć rybę, na to szpinak. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180st) na 15 minut, po czym na szpinak ułożyć plastry mozzarelli i pomidory pokrojone w kostkę. Lekko skropić olejem lub oliwą. Piec jeszcze 10-15 minut.
4. Podawać wedle uznania - u nas z makaronem pełnoziarnistym.
Smacznego!!!
Składniki:
1 duży filet ryby (u mnie zazwyczaj miruna lub dorsz)
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła
1-2 pomidory
125 g sera mozzarelli
Sposób wykonania:
1. Odmrożoną rybę podzielić na porcje. Posolić i popieprzyć.
2. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić szpinak i dusić ok 15-20 minut. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, posolić i popieprzyć.
3. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć rybę, na to szpinak. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180st) na 15 minut, po czym na szpinak ułożyć plastry mozzarelli i pomidory pokrojone w kostkę. Lekko skropić olejem lub oliwą. Piec jeszcze 10-15 minut.
4. Podawać wedle uznania - u nas z makaronem pełnoziarnistym.
Smacznego!!!
22 września 2019
Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie
Chłodne wieczory, zimne poranki, spora różnica temperatur w ciągu dnia, a w efekcie tego sezon na przeziębienia już się rozpoczął. Warto też przygotować sobie taki syrop, który wzmocni naszą odporność. Można go stosować na wiele sposobów, jako dodatek do herbaty, rozcieńczony z wodą lub jak zwykły syrop (2-3 razy dziennie po 1 łyżce). To prawdziwa bomba witaminowa!
Składniki:
350 g korzenia imbiru
5 cytryn
miód wedle uznania
0,5 litra - 1 litr wrzątku
Sposób wykonania:
1. Imbir umyć, zetrzeć na tarce o średnich oczkach i zalać wrzątkiem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu wycisnąć przez gazę.
2. Dodać sok wyciśnięty z cytryn oraz miód - miodu dajemy wedle uznania do smaku. Kolor syropu będzie zależał od rodzaju miodu jakiego użyjemy.
3. Wszystko wymieszać, przelać do słoików lub butelek i przechowywać w lodówce.
Smacznego!!!
Składniki:
350 g korzenia imbiru
5 cytryn
miód wedle uznania
0,5 litra - 1 litr wrzątku
Sposób wykonania:
1. Imbir umyć, zetrzeć na tarce o średnich oczkach i zalać wrzątkiem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu wycisnąć przez gazę.
2. Dodać sok wyciśnięty z cytryn oraz miód - miodu dajemy wedle uznania do smaku. Kolor syropu będzie zależał od rodzaju miodu jakiego użyjemy.
3. Wszystko wymieszać, przelać do słoików lub butelek i przechowywać w lodówce.
Smacznego!!!
21 września 2019
Szakszuka z salami i oliwkami
Szakszuka to danie kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. To zapiekane jajka w pomidorach z różnymi dodatkami. Świetny pomysł na pożywne ciepłe śniadanie.
Składniki (na 1 porcję):
1 duże jajko
1/2 puszki krojonych pomidorów (lub 2 świeże pomidory)
1 mały ząbek czosnku
kilka zielonych oliwek
4 plasterki salami
kilka plasterków sera camembert
sól, pieprz
natka pietruszki
mała łyżeczka oleju
Sposób wykonania:
1. Na patelni rozgrzać olej, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i chwilkę smażyć. Dodać pomidory (jeśli używamy świeżych, należy je wcześniej obrać ze skórki, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę). Doprawić solą i pieprzem, dusić ok 4 minut. Dodać pokrojone salami oraz oliwki, chwilkę całość poddusić.
2. Na środku zrobić wgłębienie, wbić jajko, oprószyć pieprzem i solą, dookoła jajka ułożyć plastry sera camembert. Dusić pod przykryciem do momentu, aż jajko się zetnie.
3. Przed podaniem oprószyć siekaną natką pietruszki.
Smacznego!!!
Składniki (na 1 porcję):
1 duże jajko
1/2 puszki krojonych pomidorów (lub 2 świeże pomidory)
1 mały ząbek czosnku
kilka zielonych oliwek
4 plasterki salami
kilka plasterków sera camembert
sól, pieprz
natka pietruszki
mała łyżeczka oleju
Sposób wykonania:
1. Na patelni rozgrzać olej, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i chwilkę smażyć. Dodać pomidory (jeśli używamy świeżych, należy je wcześniej obrać ze skórki, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę). Doprawić solą i pieprzem, dusić ok 4 minut. Dodać pokrojone salami oraz oliwki, chwilkę całość poddusić.
2. Na środku zrobić wgłębienie, wbić jajko, oprószyć pieprzem i solą, dookoła jajka ułożyć plastry sera camembert. Dusić pod przykryciem do momentu, aż jajko się zetnie.
3. Przed podaniem oprószyć siekaną natką pietruszki.
Smacznego!!!
15 września 2019
Sałatka spaghetti / Spaghetti salad
Kiedy jakiś czas temu przebywałam w Wielkiej Brytanii, stołowałam się głównie we włoskich restauracjach i knajpkach ;-) Stąd też właśnie ta sałatka. Podobną jadłam na Wyspach. Bardzo mi posmakowała. Ostatnio robiłam dwa razy pod rząd, bo i gościom smakowała i mężowi, który jest typowym sałatkożercą ;-)
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
kawałeczek ognistej papryczki chilli (naprawdę odrobinę, chyba, że lubicie ostre smaki)
2 ogórki gruntowe
2 pomidory (lima)
1/2 sera sałatkowego (typu feta lub salatos)
150 g sera cheddar
1/2 słoiczka czarnych oliwek
1/2 czerwonej cebuli (miałam dużą sztukę)
kilka plasterków szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
przyprawa do dań kuchni włoskiej
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. W międzyczasie pokroić warzywa: obie papryki i ogórki w dowolną kostkę, z pomidorów usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w kostkę, oliwki podzielić na połówki.
3. Ser sałatkowy pokroić w kostkę, a cheddar podzielić na dwie części - większą część pokroić w kosteczkę, a resztę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szynkę pokroić w paski.
3. Ugotowany makaron połączyć z mieloną papryką, ziołami prowansalskimi, przyprawą do dań kuchni włoskiej, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i drobno posiekanym kawałkiem papryczki chilli.
4. Do spaghetti dodać pokrojone warzywa, szynkę i sery, dodać trochę oliwy z oliwek i całość dobrze wymieszać.
5. Sałatkę schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Smaki się przegryzą i będzie super smakować.
Smacznego!!!
Źródło: Six Sisters Stuff
A poniżej kilka migawek z Wielkiej Brytanii.
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
kawałeczek ognistej papryczki chilli (naprawdę odrobinę, chyba, że lubicie ostre smaki)
2 ogórki gruntowe
2 pomidory (lima)
1/2 sera sałatkowego (typu feta lub salatos)
150 g sera cheddar
1/2 słoiczka czarnych oliwek
1/2 czerwonej cebuli (miałam dużą sztukę)
kilka plasterków szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
przyprawa do dań kuchni włoskiej
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. W międzyczasie pokroić warzywa: obie papryki i ogórki w dowolną kostkę, z pomidorów usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w kostkę, oliwki podzielić na połówki.
3. Ser sałatkowy pokroić w kostkę, a cheddar podzielić na dwie części - większą część pokroić w kosteczkę, a resztę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szynkę pokroić w paski.
3. Ugotowany makaron połączyć z mieloną papryką, ziołami prowansalskimi, przyprawą do dań kuchni włoskiej, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i drobno posiekanym kawałkiem papryczki chilli.
4. Do spaghetti dodać pokrojone warzywa, szynkę i sery, dodać trochę oliwy z oliwek i całość dobrze wymieszać.
5. Sałatkę schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Smaki się przegryzą i będzie super smakować.
Smacznego!!!
Źródło: Six Sisters Stuff
A poniżej kilka migawek z Wielkiej Brytanii.
9 września 2019
Ciasto z jabłkami i serem
Klasyczne połączenie smaków - kruchego ciasta, masy serowej i jabłek z galaretką. Pyszne, wbrew pozorom robi się szybko.
Składniki (duża blaszka):
Ciasto:
550 g mąki tortowej
250 g masła
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka (w oryginale 4 żółtka)
aromat waniliowy
Masa serowa:
600 g twarogu (w kostce lub osełkach)
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń + 130 ml mleka
Masa jabłkowa:
1500 g jabłek
2 suche galaretki o smaku agrestowym
sok z jednej cytryny
150 ml wody
Sposób wykonania:
1. Składniki na ciasto zagnieść, dzielimy na 3 części i upiec oddzielnie w jednakowej blaszce 3 placki.
2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i przełożyć do garnka. Dodać wodę, chwilkę całość pogotować. Następnie zdjąć z ognia i do jabłek dodać suche galaretki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
3. Ser zmielić w maszynce lub blenderze. Całe jajka zmiksować z cukrem, partiami dodawać ser, a na końcu proszek budyniowy rozmieszany z mlekiem. Masę przełożyć do rondelka, gotować na małym ogniu i mieszać, by masa się nie przypaliła. Gotować do zgęstnienia.
4. Przełożyć ciasto: 1 blat - masa jabłkowa - 1 blat - ciepła masa serowa - 1 blat. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Co mi w duszy gra
Składniki (duża blaszka):
Ciasto:
550 g mąki tortowej
250 g masła
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka (w oryginale 4 żółtka)
aromat waniliowy
Masa serowa:
600 g twarogu (w kostce lub osełkach)
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń + 130 ml mleka
Masa jabłkowa:
1500 g jabłek
2 suche galaretki o smaku agrestowym
sok z jednej cytryny
150 ml wody
Sposób wykonania:
1. Składniki na ciasto zagnieść, dzielimy na 3 części i upiec oddzielnie w jednakowej blaszce 3 placki.
2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i przełożyć do garnka. Dodać wodę, chwilkę całość pogotować. Następnie zdjąć z ognia i do jabłek dodać suche galaretki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
3. Ser zmielić w maszynce lub blenderze. Całe jajka zmiksować z cukrem, partiami dodawać ser, a na końcu proszek budyniowy rozmieszany z mlekiem. Masę przełożyć do rondelka, gotować na małym ogniu i mieszać, by masa się nie przypaliła. Gotować do zgęstnienia.
4. Przełożyć ciasto: 1 blat - masa jabłkowa - 1 blat - ciepła masa serowa - 1 blat. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Co mi w duszy gra
6 września 2019
Grecka sałatka z kapusty i papryki do słoików
Po prostu hit! Bardzo mi posmakowała. Na próbę zrobiłam z połówki kapusty, jeden słoik stoi w lodówce, a drugi zapasteryzowany - oba bardzo dobrze się przechowują.
Ponoć według oryginalnego greckiego przepisu powinna być tu użyta zielona papryka. Polecam!
Składniki:
1/2 główki dużej kapusty
1 papryka
Zalewa:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
1 niepełna szklanka wody
1 łyżka soli
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek pieprzu
Sposób wykonania:
1. Kapustę i paprykę ścieramy na szatkownicy.
2. W garnku zagotowujemy zalewę i gorącą zalewamy kapustę i paprykę. Mieszamy. Przekładamy do słoików. Można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Można też zapasteryzować słoiki i wynieść do piwnicy. Pasteryzujemy 3 minuty.
3. Z podanej porcji wyszły mi dwa litrowe słoiki.
Smacznego!!!
Źródło: przetworynazime.blogspot.com
Ponoć według oryginalnego greckiego przepisu powinna być tu użyta zielona papryka. Polecam!
Składniki:
1/2 główki dużej kapusty
1 papryka
Zalewa:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
1 niepełna szklanka wody
1 łyżka soli
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek pieprzu
Sposób wykonania:
1. Kapustę i paprykę ścieramy na szatkownicy.
2. W garnku zagotowujemy zalewę i gorącą zalewamy kapustę i paprykę. Mieszamy. Przekładamy do słoików. Można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Można też zapasteryzować słoiki i wynieść do piwnicy. Pasteryzujemy 3 minuty.
3. Z podanej porcji wyszły mi dwa litrowe słoiki.
Smacznego!!!
Źródło: przetworynazime.blogspot.com
5 września 2019
Kule mięsno-ryżowe
Dawno temu zanim jeszcze zaczęłam swoją przygodę z blogowaniem przeglądałam różne blogi kulinarne, a jednym który bardzo często czytałam był blog Grumko, który aktualnie już nie istnieje. To właśnie ze strony Ireny i Andrzeja pochodzi ten przepis. Trochę go zmodyfikowałam.
Składniki:
40 dag mielonej wołowiny (u mnie mięso wolowo-wieprzowe)
1 szklanka ryżu
3 posiekane ząbki czosnku
1 jajko
1 średnia cebula
1 łyżka kolendry (u mnie suszona)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
odrobina tymianku
2 łyżki oleju / oliwy
3 łyżki tartego żółtego sera (można pominąć)
Sposób wykonania:
1. Do miski przełożyć mielone mięso, ryż, zmiażdżone ząbki czosnku, jajko, sól, pieprz, tymianek i ewentualnie ser żółty. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kule.
2. W rondlu rozgrzać wodę (1 szklanka), dorzucić trochę kolendry i posiekaną cebulę. Wrzucić kule, przykryć pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Uzupełniać wodę w razie potrzeby.
3. Gotowe kule podawać z sosem pomidorowym czy pieczarkowym. Kule przypominają smakiem farsz do gołąbków.
Smacznego!!!
Składniki:
40 dag mielonej wołowiny (u mnie mięso wolowo-wieprzowe)
1 szklanka ryżu
3 posiekane ząbki czosnku
1 jajko
1 średnia cebula
1 łyżka kolendry (u mnie suszona)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
odrobina tymianku
2 łyżki oleju / oliwy
3 łyżki tartego żółtego sera (można pominąć)
Sposób wykonania:
1. Do miski przełożyć mielone mięso, ryż, zmiażdżone ząbki czosnku, jajko, sól, pieprz, tymianek i ewentualnie ser żółty. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kule.
2. W rondlu rozgrzać wodę (1 szklanka), dorzucić trochę kolendry i posiekaną cebulę. Wrzucić kule, przykryć pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Uzupełniać wodę w razie potrzeby.
3. Gotowe kule podawać z sosem pomidorowym czy pieczarkowym. Kule przypominają smakiem farsz do gołąbków.
Smacznego!!!