Strony

27 września 2019

Ryba zapiekana ze szpinakiem i pomidorami

Szybki sposób na pyszną rybę, smakuje i na ciepło i na zimno.


Składniki:

1 duży filet ryby (u mnie zazwyczaj miruna lub dorsz)
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła
1-2 pomidory
125 g sera mozzarelli

Sposób wykonania:

1. Odmrożoną rybę podzielić na porcje. Posolić i popieprzyć.
2. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić szpinak i dusić ok 15-20 minut. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, posolić i popieprzyć.
3. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć rybę, na to szpinak. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180st) na 15 minut, po czym na szpinak ułożyć plastry mozzarelli i pomidory pokrojone w kostkę. Lekko skropić olejem lub oliwą. Piec jeszcze 10-15 minut.
4. Podawać wedle uznania - u nas z makaronem pełnoziarnistym.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Pyszna taka rybka jest! Pozdrawiam cieplutko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste w przygotowaniu, a przepyszne! Takie przepisy lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis na szybki obiad. Bez smażenia i bałaganu. Chętnie spróbuję. Z ryb ja najbardziej lubię łososia, a moim ulubionym przepisem jest https://mowisalmon.pl/przepisy/smazony-losos-z-salsa-verde-z-chrzanem/ Takie połączenie smaku jest idealne, delikatna ryba z ostrym chrzanem świetnie się uzupełniają. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!