Strony

8 lipca 2019

Surówka z młodej kapusty z cukinią

Wariacji na temat kapusty ciąg dalszy... Cukinia w tej surówce nada jej soczystości! Pyszności! Całość jest rewelacyjna, szczególnie składniki sosu robią tu bardzo dobrą robotę. Kapustę starłam na tarce jarzynowej, ale równie dobrze można ją poszatkować. Surówka godna polecenia i z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz!


Składniki:

1/2 główki kapusty
1-2 marchewki
1 mała cukinia (wielkości ogórka gruntowego)
1 średni pomidor
biała część pora

Sos:
3 łyżki oleju rzepakowego
1,5 łyżki octu z jabłek
1,5 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka pieprzu
1 niepełna łyżeczka soli
2 przeciśnięte ząbki czosnku
siekany koperek i natka pietruszki

Sposób wykonania:

1. Kapustę zetrzeć na dużej tarce jarzynowej, pora drobno pokroić, marchew zetrzeć na średnich oczkach, a cukinię na dużych.
2. Kapustę i pora sparzyć wrzątkiem.
3. Pomidora pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa połączyć, składniki sosu wymieszać i polać nim surówkę. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem można schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!

Źródło: Ogrodnik w podróży



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!