Robiliście w tym sezonie gołąbki? Ja właśnie zrobiłam takie na bazie kaszy jaglanej. Wyszły naprawdę pyszne.
Składniki:
1 duża główka młodej kapusty
Farsz:
500 g mielonego mięsa (u mnie od łopatki)
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1 duża cebula
kilka suszonych grzybków
sól, pieprz
majeranek
Sposób wykonania:
1. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do szerokiego garnka z wrzątkiem i odrobiną octu (1 łyżka octu w wodzie pomoże zapobiec rozrywaniu się liści). Zdejmujemy kolejno liście.
2. Robimy farsz, cebulę posiekać zrumienić mocno na oleju, zdjąć podsmażoną cebulę, następnie dać mięso i smażyć, aż nie będzie surowe.
3. Kaszę przepłukać w dużej ilości wody, zalać 2 szklankami wody, dodać soli i gotować do miękkości (ok 15-20 minut).
4. Grzyby zalać wrzątkiem, pozostawić na 15 minut, by troszkę zmiękły, po czym drobno pokroić.
5. Mięso, ugotowaną kaszę, cebulę i grzyby wymieszać, dodać majeranku, soli i pieprzu i jeszcze raz zamieszać.
6. Z liści kapusty odkroić zgrubiałą część, nakładać farsz, zwijać dość ciasno.
7. W dużym garnku na spodzie położyć 1-2 liście kapusty, ułożyć ciasno obok siebie gołąbki, zalać wodą do 2/3 wysokości, całość przykryć liśćmi kapusty i pokrywką. Piec w 180 st.C przez 60-70 mniut. Najlepiej sprawdzać, czy kapusta na gołąbkach podczas pieczenia zmiękła.
8. Podawać z sosem pomidorowym. Robiłam sos na soku pomidorowym, dodałam jeszcze koperku.
Z podanych składników wyszło mi 15 gołąbków z młodej kapusty.
Smacznego!!!
Strony
▼
30 czerwca 2019
28 czerwca 2019
Pieczony kurczak z curry
Jak nie wiadomo, co zrobić na obiad, to pada na kurczaka. Jakaś nowa kombinacja przypraw lub ciekawa marynata i już mamy coś nowego. Tym razem była to przyprawa curry.
Składniki:
6 udek z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 łyżka curry
3 ząbki czosnku
4 gałązki świeżego tymianku
4 gałązki świeżego oregano
olej
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, wysuszyć, natrzeć przyprawą do kurczaka i curry. Schować do lodówki najlepiej na całą noc.
2. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać trochę oleju, posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem, na wierzch położyć gałązki świeżych ziół. Przykryć folią aluminiową lub pokrywą.
3. Piec w 200 st. C przez 60-70 minut. Pod koniec można zdjąć pokrywę/ folię, by mięso lekko się przyrumieniło.
Smacznego!!!
Składniki:
6 udek z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 łyżka curry
3 ząbki czosnku
4 gałązki świeżego tymianku
4 gałązki świeżego oregano
olej
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, wysuszyć, natrzeć przyprawą do kurczaka i curry. Schować do lodówki najlepiej na całą noc.
2. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać trochę oleju, posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem, na wierzch położyć gałązki świeżych ziół. Przykryć folią aluminiową lub pokrywą.
3. Piec w 200 st. C przez 60-70 minut. Pod koniec można zdjąć pokrywę/ folię, by mięso lekko się przyrumieniło.
Smacznego!!!
27 czerwca 2019
Koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi
Koktajl owocowy z dodatkiem płatków owsianych jest dość pożywny i spokojnie może zastąpić nam drugie śniadanie. Korzystajmy z tego, bo teraz owoce są najsmaczniejsze!
Składniki:
3/4 szklanki truskawek
kawałek melona
3-4 łyżki płatków owsianych górskich
woda mineralna
miód do smaku
Sposób wykonania:
1. Wszystko umieścić w kielichu blendera. Zmiksować.
2. Jeżeli koktajl wyszedł bardzo gęsty, można go rozcieńczyć wodą mineralną. Jeśli koktajl postoi dłużej w lodówce, to płatki napęcznieją, wtedy i tak koktajl zgęstnieje.
Smacznego!!!
Składniki:
3/4 szklanki truskawek
kawałek melona
3-4 łyżki płatków owsianych górskich
woda mineralna
miód do smaku
Sposób wykonania:
1. Wszystko umieścić w kielichu blendera. Zmiksować.
2. Jeżeli koktajl wyszedł bardzo gęsty, można go rozcieńczyć wodą mineralną. Jeśli koktajl postoi dłużej w lodówce, to płatki napęcznieją, wtedy i tak koktajl zgęstnieje.
Smacznego!!!
25 czerwca 2019
Przetwory z pomysłem
Lato to świeże owoce i warzywa oraz czas robienia przetworów. Na blogu mam ich naprawdę dużo, ale ciągle szukam nowych pomysłów i inspiracji. Akurat dostałam przedpremierowy egzemplarz książki Patrycji Machałek pt. "Przetwory z pomysłem".
Książka jest zbiorem stu prostych przepisów na klasyczne oraz nowe ekstrawaganckie przetwory. Będzie świetnym prezentem nie tylko dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw, ale również i dla tych, którzy znają już tajniki przetwórstwa, ale szukają odmiany.
Książka jest podzielona na rozdziały:
I. Przetwory owocowe - gdzie znajdziecie przepisy na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, owoce w alkoholu i nalewki
II. Sosy i przeciery warzywne
III. Solonki
IV. Marynowanie
V. Ocet
VI. Kiszonki
Już wpadło mi o oko kilka ciekawych pomysłów np. na ananasa w rumie, marynowane śliwki, kiszone jabłka, syrop mandarynkowy, sól ziołową czy galaretkę limonkową.
Książka będzie mieć premierę już niebawem bo 3 lipca. Myślę, że warto mieć tą pozycję u siebie w biblioteczce, a może nawet podarować ją bliskiej osobie w prezencie? Serdecznie polecam!
Tytuł: Przetwory z pomysłem
Autor: Patrycja Machałek
Wydawnictwo: Znak
Ilość stron: 234
Książka jest zbiorem stu prostych przepisów na klasyczne oraz nowe ekstrawaganckie przetwory. Będzie świetnym prezentem nie tylko dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw, ale również i dla tych, którzy znają już tajniki przetwórstwa, ale szukają odmiany.
Książka jest podzielona na rozdziały:
I. Przetwory owocowe - gdzie znajdziecie przepisy na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, owoce w alkoholu i nalewki
II. Sosy i przeciery warzywne
III. Solonki
IV. Marynowanie
V. Ocet
VI. Kiszonki
Już wpadło mi o oko kilka ciekawych pomysłów np. na ananasa w rumie, marynowane śliwki, kiszone jabłka, syrop mandarynkowy, sól ziołową czy galaretkę limonkową.
Tytuł: Przetwory z pomysłem
Autor: Patrycja Machałek
Wydawnictwo: Znak
Ilość stron: 234
21 czerwca 2019
Ratafia
Na dobre rozpoczął się sezon an świeże owoce. Dlatego warto pomyśleć o domowej nalewce. Ratafię można zrobić z dowolnych owoców z właściwie dowolnych proporcji. Dodajemy po kolei owoce według czasu ich dojrzewania. Zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem, aby owoce były przykryte. Myślę, że ratafia jest niepowtarzalna, bo wszystko zależy od ilości i rodzaju owoców, trudno więc zrobić dwie takie same nalewki. W zeszłym roku wszystko dokładnie zapisywałam co, ile, kiedy, ale robiąc swoją ratafię nie trzeba ściśle trzymać się przepisu. Ważne, aby owoce były bardzo dojrzałe, ale nieuszkodzone, a w słoju zawsze przykryte alkoholem. A do tego jeszcze długi czas oczekiwania... Jesienią nalewkę zlewamy, a degustujemy dopiero po upływie 6 miesięcy... Długo... Ale warto!
Sposób przygotowania:
Przygotować duży słój (u mnie 5litrowy).
Na przygotowanie tej ratafii zużyłam 1,75 l wódki oraz ok 300ml spirytusu.
Każdą warstwę owoców należy zasypać cukrem i zalać alkoholem. Co jakiś czas należy wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił.
A tak to wyglądało rok temu:
5.07.
300 g umytych i pokrojonych truskawek
250 g malin
250 g czerwonej porzeczki
2 szklanki wódki
350-400 g cukru
9.07
250 g wiśni bez pestek
250 g czereśni bez pestek
300 g brzoskwiń bez pestek
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki wódki
14.07
100 g wiśni z pestkami
200 g morel bez pestek
200 g śliwek bez pestek
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki wódki
31.07
1/2 szklanki wódki
1 szklanka agrestu
7.08
6 dużych renklod bez pestek
16.08
4 duże kiście ciemnych winogron (ogrodowych)
1 dojrzała gruszka
1/2 szklanki wódki
2 czubate łyżki cukru
27.08
3 kiście jasnego winogrona (ogrodowego)
300 ml spirytusu
Nalewkę odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie zlać i przefiltrować (zlałam i filtrowałam 5.10). Nalewkę odstawić na 6 miesięcy.
Na zdrówko!!!
Sposób przygotowania:
Przygotować duży słój (u mnie 5litrowy).
Na przygotowanie tej ratafii zużyłam 1,75 l wódki oraz ok 300ml spirytusu.
Każdą warstwę owoców należy zasypać cukrem i zalać alkoholem. Co jakiś czas należy wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił.
A tak to wyglądało rok temu:
5.07.
300 g umytych i pokrojonych truskawek
250 g malin
250 g czerwonej porzeczki
2 szklanki wódki
350-400 g cukru
9.07
250 g wiśni bez pestek
250 g czereśni bez pestek
300 g brzoskwiń bez pestek
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki wódki
14.07
100 g wiśni z pestkami
200 g morel bez pestek
200 g śliwek bez pestek
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki wódki
31.07
1/2 szklanki wódki
1 szklanka agrestu
7.08
6 dużych renklod bez pestek
16.08
4 duże kiście ciemnych winogron (ogrodowych)
1 dojrzała gruszka
1/2 szklanki wódki
2 czubate łyżki cukru
27.08
3 kiście jasnego winogrona (ogrodowego)
300 ml spirytusu
Nalewkę odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie zlać i przefiltrować (zlałam i filtrowałam 5.10). Nalewkę odstawić na 6 miesięcy.
Na zdrówko!!!
19 czerwca 2019
Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym
Coś dla małych i dla dużych, propozycja deseru. Teraz owoców mamy całą masę dlatego warto robić takie przekąski. A jeszcze jak podamy je w ładnym pucharku, to dzieciakom aż oczy z radości się zaświecą.
Składniki:
1/2 świeżego ananasa
kilka truskawek
1 banan
2 kiwi
3 nektarynki
jogurt naturalny
ewentualnie odrobina cukru
kilka listków świeżej mięty
Sposób wykonania:
1. Ananasa obrać, pokroić w dowolne kawałki, truskawki na ćwiartki, banana w plastry, a kiwi i nektarynki w grubą kostkę. Wszystko przełożyć do miski. Dodać posiekane listki mięty, odrobinę cukru i 2-3 łyżki jogurtu naturalnego. Delikatnie całość zamieszać.
2. Przed podaniem można chwilę schłodzić w lodówce.
3. Owoce przełożyć do pucharków. Udekorować małymi listkami mięty.
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 świeżego ananasa
kilka truskawek
1 banan
2 kiwi
3 nektarynki
jogurt naturalny
ewentualnie odrobina cukru
kilka listków świeżej mięty
Sposób wykonania:
1. Ananasa obrać, pokroić w dowolne kawałki, truskawki na ćwiartki, banana w plastry, a kiwi i nektarynki w grubą kostkę. Wszystko przełożyć do miski. Dodać posiekane listki mięty, odrobinę cukru i 2-3 łyżki jogurtu naturalnego. Delikatnie całość zamieszać.
2. Przed podaniem można chwilę schłodzić w lodówce.
3. Owoce przełożyć do pucharków. Udekorować małymi listkami mięty.
Smacznego!!!
17 czerwca 2019
Sałatka brokułowa z ziemniakami
Upał za oknem i nawet nie chce się stać w kuchni i gotować. Dlatego na niedzielę przygotowałam sałatkę brokułową z ziemniakami. Jest syta i spokojnie można się nią najeść. Co więcej, taka sałatka będzie też świetnie pasować do mięsa z grilla. Polecam!
Składniki:
1 brokuł
5-6 młodych ziemniaków
3 ogórki kiszone
kilka suszonych pomidorów
2-3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
2 łyżki siekanego koperku
Sos: jogurt naturalny + ząbek czosnku + odrobina cukru + sól + pieprz
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki wyszczotkować, ugotować w mundurkach. Odcedzić, wystudzić, można obrać, ale przy młodych ziemniakach nie jest to konieczne. Pokroić w dużą kostkę.
2. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Ugotować al dente.
3. Ogórki pokroić w dużą kostkę, suszone pomidory w drobniejsze kawałki.
4. Wszystkie warzywa połączyć, dodać koperek i zieloną cebulkę, wlać przygotowany sos jogurtowy i wymieszać. Doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Źródło: Potrawy półgodzinne
Składniki:
1 brokuł
5-6 młodych ziemniaków
3 ogórki kiszone
kilka suszonych pomidorów
2-3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
2 łyżki siekanego koperku
Sos: jogurt naturalny + ząbek czosnku + odrobina cukru + sól + pieprz
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki wyszczotkować, ugotować w mundurkach. Odcedzić, wystudzić, można obrać, ale przy młodych ziemniakach nie jest to konieczne. Pokroić w dużą kostkę.
2. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Ugotować al dente.
3. Ogórki pokroić w dużą kostkę, suszone pomidory w drobniejsze kawałki.
4. Wszystkie warzywa połączyć, dodać koperek i zieloną cebulkę, wlać przygotowany sos jogurtowy i wymieszać. Doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Źródło: Potrawy półgodzinne
16 czerwca 2019
Po prostu pycha - słodkie i słone przepisy
Witajcie. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię tradycyjne książki kucharskie. Dlatego ucieszyłam się, że mogłam otrzymać prosto z drukarni super nowość - książkę z prostymi i praktycznymi przepisami autorstwa Joanny Małagowskiej, autorki bloga Po Prostu Pycha.
W książce znajduje się prawie 90 przepisów, które podzielone są na różne kategorie np. śniadania, zupy, dania główne, naleśniki, słodkości (również w wersji fit) czy przekąski. Przepisy wydają się proste, a składniki na potrawy są łatwo dostępne. Do tego bardzo ładne fotografie i świetny layout.
Autorka dzieli się z nami ciekawymi przepisami między innymi na naleśniki kokosowe, odrywane bułeczki imprezowe, "różaną" tartę z kurczakiem czy łosoś teriyaki z pieczonymi ziemniakami.
Jeśli szukacie nowych inspiracji kulinarnych, a nie chcecie tracić dużo czasu na stanie w kuchni, to książka jest zdecydowanie dla Was! Do kupienia w księgarniach internetowych i tradycyjnych. Polecam serdecznie!
Tytuł: Po prostu pycha - słodkie i słone przepisy
Autor: Joanna Małagowska
Wydawnictwo: Flow Books
Ilość stron: 268