Strony

23 maja 2019

Malinowa chmurka

Tego ciasta chyba nie muszę przedstawiać ;-) Dodanie go do mojego blogu było kwestią czasu. Jadłam je już wielokrotnie, aż w końcu i ja przygotowałam blachę na Wielkanoc. Wspaniałe ciasto, krucha beza, pyszny krem, kruchy spód i owoce zatopione w galaretce... Ciasto warte pracy.  Spokojnie mogę powtórzyć po koledze, że to najlepsze ciasto na świecie!


Warto rozplanować wcześniej przygotowanie ciasta, pierwszego dnia pieczemy kruchy spód i bezę, kolejnego dnia składamy ciasto, a dopiero na trzeci dzień podajemy.

Składniki (blacha 33x23):

Kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
aromat waniliowy

Zagnieść ciasto, schłodzić przez godzinę w lodówce. Wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem i piec 15-20 minut w 180st.C.

Beza:
3 białka, w temp. pokojowej
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40-50 g płatków migdałów

Białka ubić, dawać stopniowo po łyżce cukru, aż do wyczerpania. Piana powinna być szklista i gęsta. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem, wierzch posypać płatkami migdałów, piec ok 1 godzinę w 140 st.C. Beza powinna być chrupka i wypieczona. Najlepiej wystudzić ją w piekarniku pozostawiając bezę w nim na noc.

Krem:
500 ml śmietany 30-36% schłodzonej
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
aromat waniliowy

Wszystko włożyć do miski, ubić, aż krem będzie gęsty.

Maliny:
600 g malin świeżych lub mrożonych
3 galaretki malinowe
3,5 szklanki wrzątku

Galaretki rozpuścić we wrzątku, wymieszać z malinami.

Przełożyć ciasto (od dołu):
kruche ciasto
tężąca galaretka z malinami
krem mascarpone
beza

Ciasto na noc włożyć do lodówki. Wtedy przy krojeniu beza nie będzie stawiać oporu, pękać czy kruszyć się.

Smacznego!!!

Źródło: Moje wypieki

20 maja 2019

Sałatka z jajkiem na miękko

Oto moja propozycja na śniadanie lub kolację.


Składniki:

1 jajko ugotowane na miękko
1 sałata rzymska
1 pomidor
1 mały ogórek
kilka rzodkiewek
pieprz
sos: trochę oliwy + sól ziołowa + musztarda miodowa

Sposób wykonania:

1. Składniki sosu wymieszać.
2. Warzywa umyć, pokroić w dowolne kawałki. Wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz. Na wierzch ułożyć przekrojone jajko na miękko. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!!!

17 maja 2019

Rabarbarowiec z malinami i bezą

Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Do nadzienia dodałam jeszcze trochę malin, które miałam w zamrażarce. Połączenie bardzo udane. Polecam takie sezonowe ciasta.


Składniki (23x33cm):

Kruchy spód:
4 żółtka
150 g masła / margaryny
1 łyżka smalcu
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
kilka łodyg rabarbaru
200 g malin
2 łyżki cukru

Beza:
4 białka
szczypta soli
1 niepełna szklanka cukru

migdały (płatki) do posypania

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
2. W międzyczasie rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukru i wymieszać.
3. Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukru, miksować do wyczerpania cukru. Piana powinna być szklista i sztywna.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto z zamrażarki, lekko oprószyć bułką tartą, dodać rabarbar z cukrem i maliny, całość przykryć warstwą piany. Wierzch posypać płatkami migdałów.
5. Piec 50 minut w 170 st.C. Wystudzić w piekarniku, by beza była chrupka.

Smacznego!!!

14 maja 2019

Gulasz z szynki z ogórkiem kiszonym

Wszyscy lubimy gulasz, dlatego też często go przygotowuję. Dla urozmaicenia próbuję różnych dodatków. Tym razem w ruch poszły ogórki kiszone. Połączenie jak najbardziej udane. Bardzo wam polecam!


Składniki:

800 g szynki bez kości
1 duża cebula
2 marchewki
kilka dużych pieczarek
2 duże ogórki kiszone
czosnek granulowany i świeży
przyprawa do mięsa (kebab-gyros, a u mnie do grilla)
sól, pieprz
kminek
ziele angielskie
liść laurowy
kilka suszonych grzybków
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
olej do smażenia
woda

Sposób wykonania:

1. Mięso pokroić w grubą kostkę, posypać czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa, wymieszać i włożyć do lodówki na godzinę lub całą noc.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i obsmażyć z każdej strony.
3. W międzyczasie cebulę posiekać, zeszklić na oleju w rondlu. Do cebuli dodać obsmażone mięso, wlać gorącą wodę - tyle, aby przykryło mięso. Dorzucić suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i dusić ok 45 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
4. Marchewki obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju i dodać do mięsa. Podobnie postąpić z pieczarkami. Dusić, aż mięso i warzywa będą miękkie.
5. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę rozmieszaną z mąką i wodą, zagotować. Dorzucić dowolnie pokrojone ogórki kiszone, posiekany ząbek czosnku oraz trochę kminku. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!

12 maja 2019

Sałatka z kurczakiem i sałatą lodową

To sałatka na każdą okazję. Szybka i smaczna.


Składniki (na dwie salaterki):

1 sałata lodowa
2 ogórki
1 podwójny filet z kurczaka
3-4 pomidory
sól ziołowa
przyprawa do kurczaka

Sos:
1 mały jogurt naturalny
4-6 łyżek majonezu
2-3 ząbki czosnku - zmiażdżone
1/2 łyżeczki cukru
pieprz, sól
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą i usmażyć na oleju. Wystudzić.
2. Ogórki obrać, pokroić w półplasterki. Posypać solą ziołową.
3. Pomidory pokroić w kostkę, sałatę pokroić w kawałki.
4. Składniki na sos połączyć. 
5. Sałatkę ułożyć w salaterce: sałata, pomidory, ogórki, kurczak. Wierzch polać sosem.

Smacznego!!!

Źródło: Obżarciuch


11 maja 2019

Młoda kapusta z pieczarkami

Sezon na młodą kapustę właśnie się rozpoczął. W tym roku zaczęłam od takiej właśnie wersji kapusty z pieczarkami. To fajny dodatek do ziemniaków, jajka sadzonego i maślanki. Równie dobrze będzie smakować z pieczywem.


Składniki:

1 główka młodej kapusty
300-400 g pieczarek
1 cebula
2-3 łyżki siekanego koperku
sól, pieprz
odrobina wody
olej do smażenia
opcjonalnie masło i mąka na zasmażkę

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, po czym dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość poddusić.
2. W międzyczasie kapustę poszatkować, dorzucić do podduszonych pieczarek i cebuli. Dodać troszkę soli, 1/4 szklanki wody, przykryć pokrywką i całość dusić do miękkości.
3. Na patelni zrobić z masła i mąki lekką zasmażkę, dodać do kapusty i wymieszać. Na koniec wsypać koperek, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!


6 maja 2019

Mini paszteciki z kabanoskami

Czasem jak przygotowuję jakieś kapuśniaczki czy paszteciki zostaje mi mała kulka ciasta. Tym razem wykorzystałam ją do mini pasztecików z kabanoskami - takie finger food ;-) Jeśli zrobimy ciasto z połowy porcji podanej poniżej, spokojnie wyjdzie nam całkiem sporo takich fajnych maleństw.


Składniki:

Ciasto ( można zrobić z połowy porcji):
1/2 kg mąki
szczypta soli
1 całe jajko
2 żółtka
1 łyżka cukru
100 g drożdży
250 g margaryny
1/2 szklanki śmietany

+ ulubione kabanosy
sezam do posypania

Sposób wykonania:

1. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać.
2. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać margarynę, sól, troszkę posiekać, po czym dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka i zagnieść ciasto.
3. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 5-7 mm. Kabanosy owinąć ciastem, pokroić na kawałki długości 1,5 - 2 cm lub dowolnie.
4. Wierzch pasztecików posmarować pozostałym białkiem. posypać sezamem i piec w 180 st.C przez ok 12-15 minut - do zrumienienia.

Smacznego!!!