Strony

4 listopada 2017

Kruche ciasto orzechowe z jabłkami

Na bazie ciasta, które robiłam jakiś czas temu (KLIK), powstał placek z jabłkami i orzechami. Mega pyszny! Bardzo polecam!


Składniki:

Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
1 jajko
240 g masła
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nadzienie:
5 jabłek
1 łyżka cukru
1 garść siekanych orzechów włoskich lub laskowych
0,5 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

1. Składniki na kruche ciasto łączymy, zagniatamy. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę.
2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem, cynamonem i orzechami.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, 2/3 ciasta wykładamy na spód, dziurkujemy w kilku miejscach widelcem, nakładamy farsz, z reszty ciasta lepimy łatkami wierzch. Można też ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej, posypać wierzch i lekko docisnąć.
4. Pieczemy w 180 st.C przez 50-60 minut - do ładnego zrumienienia się wierzchu.

Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten przepis :) Apetyczne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i apetycznie ciasto wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. zamiast jabłek dodaję gruszki,tez jest pyszne.U mnie funkcjonuje pod nazwą Wiewiór.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gruszkami też z pewnością świetnie smakuje. A ja piekę ciasto Wiewiórka, ale z jabłkami, orzechami i żurawiną :)
      http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2016/11/ciasto-wiewiorka.html

      Usuń
  4. Wow, takie kruche ciasteczko to coś właśnie kocham najbardziej :) Orzechowe i z jabłkami, po prostu mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie! Właśnie szukałam w sieci dobrego przepisu na słodkości i padnie chyba dziś na ten przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!