Strony

10 maja 2017

Domowy budyń z malinami i biszkoptami

Nie jak domowy deser :) A taki domowy budyń z ulubionymi dodatkami doskonale poprawia humor :)


Składniki:

2 szklanki mleka (500 ml)
2 żółtka
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej (użyłam Mąki Szymanowskiej)
3-4 łyżki cukru waniliowego (KLIK)
1 łyżka masła

Dodatkowo:
kilka okrągłych biszkoptów (użyłam Biszkoptów Polskie Młyny)
maliny w syropie (KLIK)

Sposób wykonania:

1. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Resztę mleka wymieszać z mąką i żółtkami (można użyć blendera lub miksera). Na gotujące się mleko wlać mieszankę, gotować na małym ogniu maksymalnie minutkę, aż budyń zgęstnieje.
2. Przygotować pucharki: na dno wyłożyć 2-3 połamane biszkopty, dodać łyżkę malin, dodać też trochę syropu. Wyłożyć część ciepłego budyniu, na koniec dodać jeszcze łyżeczkę malin i 1 okrągłego biszkopta.
3. Deser smakuje na ciepło i na zimno.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. a kiedy dodać żółtka Aniu? pozdrawiam Klaudia z siemianowic

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada super pięknie! :)) A my tymczasem zapraszamy do siebie niedaleko Warszawy na jakiś pyszny obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe najlepsze i zawsze można zrobić z ulubionymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!