Strony
▼
24 lutego 2017
Pasta serowa z wędzoną makrelą i ogórkiem
Składniki:
1 kostka sera białego
kawałek wędzonej makreli
jogurt naturalny
1-2 ogórki konserwowe
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Ser umieszać z jogurtem naturalnym. Dodać drobno pokrojone ogórki i kawałki wędzonej makreli. Dokładnie wymieszać.
2. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.
3. Podawać z pieczywem.
Smacznego!
23 lutego 2017
Faworki / Chrust (z mielonego ciasta)
W końcu zabrałam się za faworki... Przepis na ciasto, które należy przemielić przez maszynkę do mięsa znalazłam w internecie. Nawet fajny pomysł z tym mieleniem - jest szybsze i cichsze niż zbijacie ciasta wałkiem. Zapraszam serdecznie! I życzę smacznego Tłustego Czwartku! A po więcej tłustoczwartkowych słodkości zapraszam TU.
Składniki:
2,5 - 3 szklanki mąki
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka cukru pudru
1 kopiasta łyżka miękkiego masła
1 łyżka spirytusu 96%
2 jajka
1/2 szklanki gęstej śmietany
tłuszcz do smażenia ( najlepiej smalec lub olej rzepakowy)
cukier puder do posypania
mąka do podsypania
Sposób wykonania:
1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski (resztkę ostawić, może okazać się akurat, że nie będzie potrzebna - wszystko zależy od wielkości jajek i gęstości śmietany). Dodać cukier, sól, masło i rozetrzeć składniki palcami tak, aby nie było dużych grudek. Dodać jajka i śmietanę i zagnieść ciasto do połączenia się składników. Ciasto powinno być miękkie.
2. Ciasto podzielić na mniejsze części i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.
3. Gotowe ciasto podzielić na kilka części, każdą dość cienko rozwałkować podsypując przy tym mąką. Ciasto pokroić nożem lub radełkiem na prostokąty (np. 3-4cm x 8-10cm). W każdym prostokącie zrobić na środku nacięcie na 1-2 cm. Przełożyć jeden koniec ciasta przez nacięcie.
4. W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Będzie on dobrze rozgrzany, jeśli po wrzuceniu kawałka ciasta, to ciasto od razu wypłynie na wierzch.
5. Smażyć faworki z obu stron na rumiano. Gotowe faworki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Lekko ostudzone oprószyć cukrem pudrem.
I gotowe. Smacznego!
Źródło: Smaczna Pyza
Składniki:
2,5 - 3 szklanki mąki
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka cukru pudru
1 kopiasta łyżka miękkiego masła
1 łyżka spirytusu 96%
2 jajka
1/2 szklanki gęstej śmietany
tłuszcz do smażenia ( najlepiej smalec lub olej rzepakowy)
cukier puder do posypania
mąka do podsypania
Sposób wykonania:
1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski (resztkę ostawić, może okazać się akurat, że nie będzie potrzebna - wszystko zależy od wielkości jajek i gęstości śmietany). Dodać cukier, sól, masło i rozetrzeć składniki palcami tak, aby nie było dużych grudek. Dodać jajka i śmietanę i zagnieść ciasto do połączenia się składników. Ciasto powinno być miękkie.
2. Ciasto podzielić na mniejsze części i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.
3. Gotowe ciasto podzielić na kilka części, każdą dość cienko rozwałkować podsypując przy tym mąką. Ciasto pokroić nożem lub radełkiem na prostokąty (np. 3-4cm x 8-10cm). W każdym prostokącie zrobić na środku nacięcie na 1-2 cm. Przełożyć jeden koniec ciasta przez nacięcie.
4. W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Będzie on dobrze rozgrzany, jeśli po wrzuceniu kawałka ciasta, to ciasto od razu wypłynie na wierzch.
5. Smażyć faworki z obu stron na rumiano. Gotowe faworki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Lekko ostudzone oprószyć cukrem pudrem.
I gotowe. Smacznego!
Źródło: Smaczna Pyza
21 lutego 2017
Kruche serowe ciasteczka
W tym roku zamiast pączków upiekłam kruche ciasteczka. To bardzo prosty przepis, potrzeba nam tylko 3 składników. Można je zrobić na dwa sposoby - na słodko (jak u mnie) lub wytrawnie, ale o tym już w przepisie. Mam nadzieję, ze ktoś się skusi na takie małe słodkie wypieki. Bardzo polecam. Ciasteczka wyszły kruchutkie i smaczne!
Składniki:
25 dag masła / margaryny w pokojowej temperaturze
25 dag mąki pszennej
25 dag białego sera twarogowego
Dodatki:
cukier kryształ - w wersji na słodko
gruboziarnista sól / kminek - w wersji wytrawnej
mąka do podsypania
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto połączyć, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wykrawać radełkiem dowolne kształty. Wałkowałam ciasto troszkę cieniej, wyszły bardzo delikatne i kruchutkie.
2. Ciastka maczać w cukrze z jednej strony (lub w soli z kminkiem), lekko docisnąć. Wyłożyć na blaszkę, piec w 180 st.C do lekkiego zrumienienia (jeśli rozwałkujecie ciasto cieniej, należy je pilnować, by się nie przypaliły).
Smacznego!!!
Źródło: Jest smak
Składniki:
25 dag masła / margaryny w pokojowej temperaturze
25 dag mąki pszennej
25 dag białego sera twarogowego
Dodatki:
cukier kryształ - w wersji na słodko
gruboziarnista sól / kminek - w wersji wytrawnej
mąka do podsypania
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto połączyć, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wykrawać radełkiem dowolne kształty. Wałkowałam ciasto troszkę cieniej, wyszły bardzo delikatne i kruchutkie.
2. Ciastka maczać w cukrze z jednej strony (lub w soli z kminkiem), lekko docisnąć. Wyłożyć na blaszkę, piec w 180 st.C do lekkiego zrumienienia (jeśli rozwałkujecie ciasto cieniej, należy je pilnować, by się nie przypaliły).
Smacznego!!!
Źródło: Jest smak
16 lutego 2017
Sałatka makaronowa z fetą i warzywami
Składniki:
makaron kokardki
brokuł
ser typu feta
czerwona papryka
ogórek
cebula dymka ze szczypiorkiem
czarne oliwki
zmiażdżony ząbek czosnku
pieprz
olej lub oliwa
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku.
2. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować al dente.
3. Oliwki pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, ser, paprykę i ogórka pokroić w kostkę.
4. Wszystko wymieszać, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, dodać 1-2 łyżki oleju i doprawić do smaku.
Smacznego!!!
7 lutego 2017
Chińska surówka z kapusty
Ta surówka to prawdziwe WOW - chrupiąca i słodko-kwaśna. Z pewnością jeszcze do niej powrócę.
Składniki:
1/2 niedużej główki białej kapusty
1 cebula
1 marchewka
sól, pieprz do smaku
Zalewa:
1/5 szklanki cukru
1/5 szklanki oleju
1/5 szklanki octu 10%
Sposób wykonania:
1. Kapustę szatkujemy. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a cebulę kroimy w piórka.
2. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewę dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Surówkę schładzamy przez 30-60 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 niedużej główki białej kapusty
1 cebula
1 marchewka
sól, pieprz do smaku
Zalewa:
1/5 szklanki cukru
1/5 szklanki oleju
1/5 szklanki octu 10%
Sposób wykonania:
1. Kapustę szatkujemy. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a cebulę kroimy w piórka.
2. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewę dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Surówkę schładzamy przez 30-60 minut.
Smacznego!!!
3 lutego 2017
Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym
Bardzo gorąco polecam wszystkim tę sałatkę. Jest naprawdę super! Połączenie jak dla mnie idealne, jednocześnie jeszcze bardziej przekonało mnie do selera naciowego, za którym wcześniej nie przepadałam.
Składniki:
2 puszki tuńczyka (kawałki w sosie własnym)
1 mała puszka kukurydzy
3-4 ogórki kiszone
4-5 łodyg selera naciowego (u mnie był dość długie)
1 cebulka
majonez
pieprz świeżo zmielony
Sposób wykonania:
1. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
2. Umyte łodygi selera pokroić w kostkę. Ogórki kiszone również pokroić w kostkę, a cebulkę drobno posiekać.
3. Składniki połączyć, dodać majonezu wedle uznania oraz popieprzyć. Wymieszać.
Smacznego!!!
Źródło: Co mi w duszy gra
Składniki:
2 puszki tuńczyka (kawałki w sosie własnym)
1 mała puszka kukurydzy
3-4 ogórki kiszone
4-5 łodyg selera naciowego (u mnie był dość długie)
1 cebulka
majonez
pieprz świeżo zmielony
Sposób wykonania:
1. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
2. Umyte łodygi selera pokroić w kostkę. Ogórki kiszone również pokroić w kostkę, a cebulkę drobno posiekać.
3. Składniki połączyć, dodać majonezu wedle uznania oraz popieprzyć. Wymieszać.
Smacznego!!!
Źródło: Co mi w duszy gra
1 lutego 2017
Oponki kwiatki (serowe oponki III)
Karnawał trwa - nie może więc zabraknąć przepisu na coś typowego w tym okresie roku. Polecam kolejny pomysł na serowe oponki, tym razem przepis bez jajka. Same oponki wyszły naprawdę smaczne i delikatne w smaku. Użyłam foremki okrągłej i takiej w kształcie kwiatka.
Składniki:
350 g mąki
350 g sera białego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 łyżek cukru
8 łyżek roztopionego masła
8 łyżek mleka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę przełożyć mąkę. Dodać rozkruszony biały ser.
2. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe rozwałkować na stolnicy na grubość ok 1-2 cm. Wyciąć foremką kółka lub kwiatki, a w środku zrobić mniejszą dziurką np. kieliszkiem.
3. W rondlu rozgrzać olej, smażyć oponki na rumiano z obu stron.
4. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
Składniki:
350 g mąki
350 g sera białego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 łyżek cukru
8 łyżek roztopionego masła
8 łyżek mleka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę przełożyć mąkę. Dodać rozkruszony biały ser.
2. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe rozwałkować na stolnicy na grubość ok 1-2 cm. Wyciąć foremką kółka lub kwiatki, a w środku zrobić mniejszą dziurką np. kieliszkiem.
3. W rondlu rozgrzać olej, smażyć oponki na rumiano z obu stron.
4. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis