W końcu zabrałam się za faworki... Przepis na ciasto, które należy przemielić przez maszynkę do mięsa znalazłam w internecie. Nawet fajny pomysł z tym mieleniem - jest szybsze i cichsze niż zbijacie ciasta wałkiem. Zapraszam serdecznie! I życzę smacznego Tłustego Czwartku! A po więcej tłustoczwartkowych słodkości zapraszam TU.
Składniki:
2,5 - 3 szklanki mąki
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka cukru pudru
1 kopiasta łyżka miękkiego masła
1 łyżka spirytusu 96%
2 jajka
1/2 szklanki gęstej śmietany
tłuszcz do smażenia ( najlepiej smalec lub olej rzepakowy)
cukier puder do posypania
mąka do podsypania
Sposób wykonania:
1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski (resztkę ostawić, może okazać się akurat, że nie będzie potrzebna - wszystko zależy od wielkości jajek i gęstości śmietany). Dodać cukier, sól, masło i rozetrzeć składniki palcami tak, aby nie było dużych grudek. Dodać jajka i śmietanę i zagnieść ciasto do połączenia się składników. Ciasto powinno być miękkie.
2. Ciasto podzielić na mniejsze części i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.
3. Gotowe ciasto podzielić na kilka części, każdą dość cienko rozwałkować podsypując przy tym mąką. Ciasto pokroić nożem lub radełkiem na prostokąty (np. 3-4cm x 8-10cm). W każdym prostokącie zrobić na środku nacięcie na 1-2 cm. Przełożyć jeden koniec ciasta przez nacięcie.
4. W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Będzie on dobrze rozgrzany, jeśli po wrzuceniu kawałka ciasta, to ciasto od razu wypłynie na wierzch.
5. Smażyć faworki z obu stron na rumiano. Gotowe faworki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Lekko ostudzone oprószyć cukrem pudrem.
I gotowe. Smacznego!
Źródło: Smaczna Pyza
Pyszności ☺
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tym mieleniem ciasta. Wygodnie. A faworki wyszły smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMielenie ciasta na faworki doda im kruchości :)po przemieleniu ciasto jest wystarczająco napowietrzone i nie trzeba zbijać ciasta wałkiem. Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam faworki ;-)
OdpowiedzUsuń