Dawno już takich buraczków nie jadłam, więc przyrządziłam je do obiadu w zeszłym tygodniu. Pychotka :) Buraczki zasmażane robi się właśnie w taki sposób w moim rodzinnym domu. A wczoraj też była akcja burak, bo przygotowałam buraczki z papryką na zimę (KLIK).
Składniki:
70-80 dag buraków
sól
cukier
ocet (lub sok z cytryny)
szczypta soli
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Sposób wykonania:
1. Buraczki zalewamy wodą, gotujemy do miękkości w łupinach.
2. Ugotowane buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach.
3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy buraki i doprawiamy do smaku solą, cukrem, szczyptą pieprzu i odrobiną octu. Chwilę całość dusimy, mieszając jednocześnie. Podajemy na ciepło.
Smacznego!!!
Uwielbiam buraczki zasmażane, Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Kocham! Kojarzą mi się z niedzielnym obiadem u Babci:)
OdpowiedzUsuńŚwietny dodatek do obiadu albo forma podwieczorku. Mniam :)
OdpowiedzUsuńJako fan buraczków w każdej postaci deklaruję się, że będę korzystał z Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie i do tego jakie są zdrowe :) !
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, pyszne wyszły te buraczki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie po 52 triki kuchenne, które ułatwią gotowanie.
Na pewno o większości nie mieliście pojęcia !
Dzięki :) Pozdrawiam!
UsuńSmak mojego rodzinnego domu 😀
OdpowiedzUsuńPrawdziwa dieta i jej sekret
OdpowiedzUsuńzapraszam do komentowania i przeczytania
Świetny przepis, buraczki są doskonałym dodatkiem do wielu polskich dań. Właśnie takie tradycyjne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do przepisu na tradycyjne danie grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń