Składniki:
dynia w dowolnej ilości
Sposób wykonania:
1. Dynię, myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w łódki.
2. Pokrojoną dynię układamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut - do miękkości.
3. Dynię studzimy w uchylonym piekarniku, po czym obieramy ze skórki.
4. Miksujemy na gładki mus.
5. Pure przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy po 30 minut.
Smacznego!!!
do czego ja potem uzywasz
OdpowiedzUsuńDo zupki dla synka, do zup typu krem, do ciasta drożdżowego (robi się po upieczeniu ładne żółte :))
Usuńdziekuje za szybka odpowiedz i serdecznie pozdrawiam
UsuńPrzecier dyniowy to świetna rzecz,pyszna zupa z niego wychodzi. Też zamykam w słoikach.Lubię także dynie marynowaną. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń