To nasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2 razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy sos czosnkowy :)
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
30 g drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonej bazylii
Sos:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka keczupu
1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
Na wierzch:
1 pomidor
1 czerwona cebulka
1/2 zielonej papryki
kilka plasterków salami
1 ogórek kiszony
czarne oliwki
przyprawa do pizzy
ser żółty
Sposób przygotowania:
1. Składniki na sos dokładnie mieszamy.
2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy na plasterki.
3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Robimy
ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe
składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól,
dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.
5. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym żółtym serem.
6. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut.
Pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym!
Smacznego!!!
Pizzę uwielbiam w każdym wydaniu, a w rodzinnym to już szczególnie;))
OdpowiedzUsuńWypróbuję przepis u siebie, dawno nie robiłam pizzy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję - mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak samo jak nam :)
UsuńPizza na bogato :)
OdpowiedzUsuńBardzo kolorowa i apetyczna.
Pozdrawiam
Na bogato i pysznie :) Polecam gorąco!
UsuńMuszę wypróbować, a tak się składa, że domownicy wołają o pizzę.
OdpowiedzUsuńA tak na marginesie... Witaj Krajanko! Śledzę Twoje przepisy od dość dawna, choć nie na blogu, tu trafiłam tu dziś przypadkowo i... ja też mieszkam na Podkarpaciu, a ściślej... w stolicy... pozdrawiam i tak trzymaj... lubię podglądać Twoje przepisy. A.
Dziękuję i zapraszam gorąco do korzystania z przepisów :)
UsuńPozdrowienia dla Rzeszowianki od Leżajszczanki :)
Aniu,ja tutaj nie mam takich smakołyków,a Ty serwujesz taka smakowitą pizzę.Jak ona tak pieknie wygląda na fotografii to co dopiero w rzeczywistości.Ale to nic chociaż sobie popatrzę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Dziękuję bardzo! Uwielbiam domowe pizze i testuję różne połączenie składników. Ta to chyba najpyszniejsza jaka mi wyszła, dlatego ją zapisałam :)
UsuńPozdrawiam gorąco!!!
U nas też ostatnio była familijna, ale tym razem w ramach wypadu z całą rodzinką do Dominium.
OdpowiedzUsuńDzięki jednak za przepis i na 100% skorzystam w ten weekend! :)
Mam nadzieję, że będzie smakować!
UsuńBoże, wygląda niesamowicie! Jest druga w nocy, a ja chyba zaraz wstanę i zabiorę się za pizzy robienie, bo mi takiego smaka narobiłaś!
OdpowiedzUsuńAle kolorowa:) Piękna :)
OdpowiedzUsuńWitam, na TWOJA strone weszlam ,lecz nie zaluje tego czasu,a mam go malo ,masz wspaniale przepisy .ZROBILAM juz brzoswinie w syropie ,beda na ppppppeeeeewwnoo pyszne ,pozdrawiam i tak trzymaj ,skorzystam na pewno jeszcze nie raz z TWOICH przepisow ,Rowniez podkarpaczanka okolice DUKLI,to nie daleko przejscia w BARWINKU,ANIA.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa! Troszkę znam okolice Dukli - Sama Dukla, Iwonicz Zdrój, Zawadka Rymanowska, Trzciana, góra Cergowa, pustelnia Jana z Dukli - piękne okolice! Nie raz tam byłam i mam nadzieję, że jeszcze będę:)
UsuńZapraszam do korzystania z przepisów i pozdrawiam gorąco krajankę :)
Witam chcialam zapytac na jaka blaszke jest ten przepis czy taka zwykla 24 na 36 czy wieksza mam w planie zrobic taka pizze tylko wlasnie tego nie wiem.Twoj blog super z wielu przepisow juz skorzystalam mam nadzieje ze ten tez wyjdzie.Pozdrawiam goraco z Kielc :):):)
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńtą pizzę robię w blaszce do pizzy o rozmiarach 26x26 cm. Wtedy ciasto wychodzi cienkie. Myślę, że zabrakłoby Ci ciasta na taką standardową blaszkę, proponuję wyłożyć ciastem część blachy lub po prostu podwoić składniki na ciasto. Wtedy powinno być ok.
Pozdrawiam serdecznie z Leżajska!
Witam znowu z Kielc właśnie zjedliśmy tą pizzę wyszla pyszna podwoiłam porcję składników i rewelacja i sos czosnkowy też pycha.pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam gorąco!!!
Usuńtaka na bogato :) osobiście wolę pizze z mniejszą liczbą składników..ale ta wygląda całkiem smakowicie
OdpowiedzUsuńJak sama nazwa wskazuje - familijna, czyli dla każdego coś dobrego :)
UsuńCiekawy przepis. Na pewno nigdy za wiele sera na pizzy! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, zdecydowanie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńi takie domowe pizze są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń