Strony

29 maja 2013

Drożdżówki z czekoladą

Domowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą!


Składniki:

550 g mąki pszennej
250 ml mleka
40 g drożdży
2 łyżki masła
1 jajko
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
jajko do posmarowania bułeczek
krem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat krem czekoladowo-bananowy)

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałe składniki (masło ma być rozpuszczone, ale nie  gorące). Wyrabiamy dokładnie, kiedy już będzie gładkie to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy placek, nacinamy go "na pazurki" z jednej strony. Nakładamy łyżkę kremu i zwijamy tak, aby pazurki były na górze bułeczki.


4. Bułeczki układamy w blaszce na papierze do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 200 st. C.

Smacznego!!!

12 komentarzy:

  1. ale pyszności:) mniam mniam:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z czekoladą, mniam :) Fantastycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pięknie, bardzo fajny sposób składania bułeczek

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze bardzo fajnie się prezentują. Z czekoladą jeszcze nie robiłam, ale czas najwyższy by takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie na jak długo odstawiamy to do wyrośnięcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagniecione ciasto zostawiamy tak długo w ciepłym miejscu aż się napuszy (podwoi swoją objętość). Tak samo postępujemy z przygotowanymi drożdżówkami (choć już nie muszą podwoić swojej objętości, wystarczy, że się napuszą, urosną podczas pieczenia).

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź :)To zaraz zabieram się za nie :)

      Usuń
    3. A ile wychodzi ci z tego ciasta?

      Usuń
  6. A ile wychodzi ci tych drożdżówek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jakiej wielkości lepimy drożdżówki, powinno wyjść 12-16 drożdżówek.

      Usuń
  7. Witam Cię Aniu. Mam pytanie... Jakiego piekarnika używasz? :) Bo ja mam elektryczny, z termoobiegiem i się zastanawiam jak pieczesz te swoje smakołyki. Ogrzewanie od góry, dołu? A może i tak i tak? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. A ja mam zwykłą kuchenkę na gaz, póki co jeszcze służy więc nie myślę o wymianie. Więc nie pomogę z tymi termoobiegami itp :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!