Kapusta włoska idealnie nadaje się na gołąbki - po zapieczeniu jest mięciutka i bardzo smaczna. Do gołąbków zrobiłam dwa sosy - pieczarkowy dla mnie i pomidorowy dla męża. Sama też pierwszy raz jadłam gołąbki z sosem pieczarkowym - moim zdaniem są o niebo lepsze od tych z sosem pomidorowym. Ale to już kwestia smaku.
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej
Farsz:
2 szklanki ryżu
50 dag mięsa mielonego
2 cebule
20 dag pieczarek
sól, pieprz
majeranek
przyprawa do gołąbków
Sposób przygotowania:
1. Robimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski.
2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.
3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu.
4. Mięso smażymy na patelni, aż straci surowość. Dodajemy do ryżu, przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.
5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkładamy główkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na
liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy
dość ciasno.
6. Brytfankę wykładamy odłożonymi liściami, ciasno układamy gołąbki. Zalewamy gołąbki wodą na wysokość około 2/3 naczynia. Układamy liście na wierzch. Garnek przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 170 st. C.
7. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub pomidorowym.
Smacznego!!!
Z sosem pieczarkowym nigdy nie jadłam, ale jestem ciekawa ich smaku:)
OdpowiedzUsuńTo też był mój pierwszy raz jeśli chodzi o gołąbki z sosem pieczarkowym. Powiem jedno: PYYYYYYCHAAAAA!
Usuńz chęcią spróbuję:)
OdpowiedzUsuńKamila, polecam gorąco!!!
Usuńja też bardzo lubię gołąbki z kapusty włoskiej, takie zasmażane w maśle w piekarniku, pycha
OdpowiedzUsuńJak długo gotować kapustę włoską ? pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNie za długo, kilka minutek, ściągamy warstwę liści, potem znowu podgotowujemy i tak dalej :) Wszystko zależy od grubości liści.
UsuńPozdrawiam.
Ja po prostu odrywam liście i blanszuję je osobno, nie wrzucam całej główki kapusty. Taka mała kulka, która zostaje, świetnie nadaje się potem do rosołu :)
OdpowiedzUsuńTeż tak czasami robię, szczególnie jeśli główkę kapusty mam sporą i nie chce mi się zmieścić w garnku :)
UsuńA jak zrobić sos pieczarkowy?? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNp. tak: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/03/sos-pieczarkowy.html
UsuńZapraszam - mój przepis na sos został wielokrotnie sprawdzony! Polecam poczytać komentarze :)
Zawsze jem golabki z sosem pieczarkowym :)
OdpowiedzUsuńJa je jadlam od zawsze.mija mama takie robila,myslalam,ze nie znajde nigdzie czegos podobnego a tu prosze :) identyczny przepis. Ale ja zamiast piekarnika to dusze je pod przykryciem .
OdpowiedzUsuń