Strony

20 stycznia 2013

Zapiekanka ziemnaczana z mięsem mielonym

Dziś pomysł na obiad z piekarnika - szybki, nieskomplikowany i pyszny. Przepis znalazłam u Margarytki.


Składniki:

6-8 średnich ziemniaków
250 g mielonego mięsa
1 duża cebula
1 jajko 
1 łyżka masła 
1 łyżka koncentratu pomidorowego  
200 ml gęstej śmietany 18% 
100 g sera żółtego goudy
2 łyżki oleju  
sól, pieprz
chili, ulubione zioła (u mnie prowansalskie)
2 łyżki kaszy manny 
szczypta mielonego kminku i gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupkach. Jeszcze ciepłe obieramy, a kiedy przestygną, kroimy w plasterki.
2. Obraną cebulę siekamy w kostkę, rumienimy na patelni, dodajemy mięso i dusimy, aż woda z mięsa odparuje. Następnie, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy mięso solą, pieprzem, chilli i ziołami.
3. Do ostudzonej masy mięsnej dodajemy jajko i kaszę manną, dokładnie mieszamy.
4. Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy na zakładkę warstwę ziemniaków, na to mięso i znów ziemniaki. 
5. Śmietanę mieszamy z startym żółtym serem, szczyptą gałki muszkatołowej i kminku, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i zalewamy zapiekankę. 
6. Całość wstawiamy do nagrzanego do ok.180 st. C piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut, do zrumienienia się zapiekanki.
7. Podajemy na ciepło.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. mniam!:) dawno nie jadłam ziemniaczanej zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zapiekanki, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąż mnie prosi o właśnie taką...mogę go do ciebie podesłać?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mamy podobne pomysły.Ja też miałem w tygodniu na obiad zapiekankę z mielonym,ale zrobiłem z ziemniakami puree i dodałem odrobinę startej marchewki ( warstwa).Kiedyś wrzucę na bloga.Twoja jest bardzo smakowita.Robię podobny dresing,ale daję zawsze wodę mineralną.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!