Składniki:
ciemny winogron (jak już wspomniałam miałam 10-litrowe wiadro owoców)
cukier (na tą ilość owoców zużyłam 1 kg cukru)
Sposób przygotowania:
1. Owoce oczyszczamy z kiści, płuczemy i przekładamy do kosza na owoce w sokowniku.
2. Kiedy owoce puszczą sok, przelewamy do go garnka.
3. Do otrzymanego soku dodajemy cukier - wedle uznania i zagotowujemy.
4. Gorący sok przelewamy do wcześniej przygotowanych buteleczek lub słoików. Dobrze zakręcamy.
5. Zostawiamy do przestudzenia i sprawdzamy, czy wszystkie wieczka złapały.
6. Gotowy sok rozcieńczamy z wodą lub dodajemy zimą do herbaty.
Smacznego!!!
Ale masz super zapasy, tylko pozazdrościć :-) Ja bym z winogronu zrobiła wino, pychota :-)
OdpowiedzUsuńMój tata robi wino z winogron :) Ja niestety w swoim mini mieszkanku nie mam do tego warunków...Pozdrawiam!
UsuńBardzo podoba mi się takie domowe przetwórstwo winogron! Sama w następnym roku zrobię taki sok:)
OdpowiedzUsuńPolecam ten sok!!! Jest naprawdę pyszny, a jak się gotuje to zapach roznosi się po całym mieszkaniu :)
UsuńWspaniały soczek :)
OdpowiedzUsuńCzy wysoka temperatura gotowania nie zniszczy tych dobrodziejstw, o których Pani pisała? Gdzieś czytałam, że najwartościowsze są soki surowe tylko krótko pasteryzowane. Witamina C ginie w kontakcie z metalem, a sokownik jest metalowy i w soku 0 witaminy C, a szkoda :-((
OdpowiedzUsuń