1. Owoce przekładamy do umytych słoików, wsypujemy cukier wedle uznania, zalewamy wodą, zakręcamy. 2. Słoiki pasteryzujemy 15-20 minut od momentu zagotowania się wody.
Tak, śliwki w skórkach. Cukru daję na oko, tak ok 3-4 czubate łyżki do każdego słoika. A wody tyle, by dopełnić słoik. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy.
Tak, u nas nie zalewamy nigdy kompotu syropem (wodą z cukrem), tylko wlewam wodę i dodaję cukru. Warto wlać cieplejszej wody, wtedy cukier szybciej się rozpuści podczas gotowania słoików. Pozdrawiam :)
Ja wolałam wypestkować śliwki, żeby mieć pewność że nie ukrył mi się w nich ''nieproszony gość''. Właśnie mi się pasteryzują. Jak po otwarciu słoiczka (za jakiś czas) będą pyszne, to twój przepis wpiszę sobie do kajecika ''Moich ulubionych przetworów'' :) Dzięki za przepis. :)
Dziękuję za odwiedziny i komentarz. Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!
lubię jak moja mama taki robi
OdpowiedzUsuńlubię domowe przetwory!
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńśliweczki w skórkach tak? a ile wody i cukru na 1kg śliwek dodać?
OdpowiedzUsuńTak, śliwki w skórkach. Cukru daję na oko, tak ok 3-4 czubate łyżki do każdego słoika. A wody tyle, by dopełnić słoik. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy.
UsuńWoda chłodna?;)
OdpowiedzUsuńTak, u nas nie zalewamy nigdy kompotu syropem (wodą z cukrem), tylko wlewam wodę i dodaję cukru. Warto wlać cieplejszej wody, wtedy cukier szybciej się rozpuści podczas gotowania słoików.
UsuńPozdrawiam :)
Cz śliwki mogą być z pestkami? Mam dość drobne i ciężko odchodzą od pestek, bo są miękkie.
OdpowiedzUsuńJasne - nigdy nie dryluję śliwek do kompotu :)
UsuńJa wolałam wypestkować śliwki, żeby mieć pewność że nie ukrył mi się w nich ''nieproszony gość''. Właśnie mi się pasteryzują. Jak po otwarciu słoiczka (za jakiś czas) będą pyszne, to twój przepis wpiszę sobie do kajecika ''Moich ulubionych przetworów'' :) Dzięki za przepis. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)
Mam nadzieję, że będzie smakować! Pozdrawiam.
Usuń