Strony

2 września 2012

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami

Na blogu Eksplozja smaku znalazłam przepis na taką cukinię. Jest naprawdę przepyszna! Jest to smakowita alternatywa dla cukinii faszerowanej mięsem mielonym.


Składniki:

2 nieduże młode cukinie
1 pierś z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół czerwonej papryki
4 łyżki kukurydzy konserwowej
kawałek żółtego sera
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cukinie myjemy, odcinamy im ogonki, przekrawamy wzdłuż na pół.
2. Łyżeczką wydrążamy środki, tak aby powstały łódeczki. Wydrążony miąższ zachowujemy.
3. Siekamy cebulę i czosnek, podsmażamy na patelni, dodajemy wydrążony miąższ z cukinii, a następnie pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i całość chwilę dusimy.
4. Kiedy masa trochę przestygnie dodajemy do niej surowe jajko i kukurydzę, całość doprawiamy i mieszamy. Gotową masą napełniamy łódki z cukinii. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy odrobiną bulionu (może być z kostki) i zapiekamy ok. 20-30 minut.
5. Pod koniec pieczenia nakładamy tarty żółty ser na cukinie i zapiekamy, aż ser się rozpuści.


Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowaną cukinię. Wersja z kurczakiem i serem żółtym to moja ulubiona.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na obiad;]
    Chętnie się wproszę do ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowita wersja cukinii faszerowanej. Przeszukałam swojego bloga i nie znalazłam faszerowanej cukinii, normalnie grzech, muszę się poprawić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka, jak fajnie ze sezon cukiniowy jeszcze trwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam wczoraj, fantastyczna! nieskomplikowany przepis, co bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!