Składniki:
3 kg buraków
3 duże czerwone papryki
3 duże cebule
Zalewa:
1 szklanka wody
1 szklanka oleju - można zredukować o połowę
pół szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
1. Buraki płuczemy i razem z łupkami gotujemy 1 godzinę. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Cebulę i paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę.
3. Gotujemy wszystkie składniki zalewy.
4. Do gotującej się zalewy dodajemy cebulę i paprykę, gotujemy 15 minut.
5. Dodajemy buraki i całość gotujemy jeszcze 10 minut.
6. Gorącą sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aby wieczka złapały. Można też pasteryzować jeśli ktoś woli.
Smacznego!
Dziękuję, przypomniałaś mi, że w tym roku jeszcze ich nie robiłam, a buraki w ogródku czekają:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Poprostu pychota
UsuńDziękuję bardzo 😊 dziś palaszujemy te buraczki do obiadu z kotletem mielonym😋
UsuńAniu, mam nadzieję, że posmakują Ci przynajmniej w połowie tak, jak mi i mojej rodzinie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBaaaardzo mi smakują! Wchodzą na stałe do naszej spiżarni :) Pozdrawiam!
UsuńWłaśnie robię któryś rok z kolei super polecam
UsuńCieszę się bardzo, że na stałe weszły do menu :-)
UsuńHeh, to się zgrałyśmy. U mnie dziś ten sam przepis :) Tylko u mnie trochę inny skład zalewy ;)
OdpowiedzUsuńNie mogę tu znaleźć maila do Ciebie, czy gdzieś go podajesz?
OdpowiedzUsuńPychota, uwielbiam buraczki :-)
OdpowiedzUsuńPolecam całkiem ciekawy i sprawdzony sposób na buraczki z papryką. Mozna stosować jej jako dodateko do dań lub danie samo w sobie.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-buraczki własnej roboty lub kupne (polecam Malpol),
-2 papryki,
-2 duże marchewki,
-1 duża cebula,
3--4 duże ogórki konserwowe,
-sok z cytryny,
-cukier,
-sól i pieprz według uznania,
-majonez,
Sposób przyrządzania:
1.Ogórek, paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
2.Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę.
3.Wszystko razem połączyć z buraczkami.
4.Dodać przyprawy.
5.Na końcu dodać majonez według uznania.
Polecam
Dziękuję za ciekawy przepis :)
UsuńSzczerze powiedziawszy wolęs ame ale jak wpadną mi w łapkę z papryczką też nie pogardzę:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię te buraczki z papryką i cebulką,są pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że buraczki smakują - pozdrowienia!
UsuńIle słoików półlitrowych trz3ba przygotowac
UsuńJa jutro będę robić te buraczki powiem Wam czy dobre
OdpowiedzUsuńNajlepiej oceniać ich smak po tym jak otworzymy pierwszy słoik z buraczkami. Powinny wtedy fajnie przegryźć smaki papry0ki i zalewy.
UsuńBuraczki z papryką są naprawdę świetne, polecam też te z chrzanem:
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/buraczki-w-zalewie-chrzanowej-na-zime.html
Pozdrawiam!
pyszne są, ale doprawiłam je jeszcze pieprzem i kminkiem. Dziś zrobiłam buraczki w chrzanowej zalewie.... BOSKIE!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńCieszę się, że buraczki z chrzanem smakują - to moje ulubione! Miło mi będzie jak i tam zostawisz komentarz - tak dla tych, którzy może się wahają czy je robić :)
Pozdrawiam!
dopóki nie zaczęłam sama robić takich przetworów kupowałam np taką sałatkę z Gomaru. Była równie dobra co domowa :)
OdpowiedzUsuńa ten cukier- nie można dac troche mniej niż 3/4 szklanki? bo ogólnie mi sie przepis podoba :)) tylko ten cukier , mówią ze to biała śmierć
OdpowiedzUsuńKażdy przepis można modyfikować :)
UsuńNie dasz cukru nie będzie smaku.A jeżeli mówisz że cukier to biała śmierć to jak dla mnie możesz sobie dodać co chcesz ty to będziesz jadł w najgorszym wypadku śmietnik :)
UsuńCukier musi być bo jest ocet
UsuńNa prośbę mojej mamy znalazłam jej przepis na te właśnie buraczki z papryką. Mam nadzieję, że jej posmakują, bo robiła je kiedyś u nas w domu, tylko zgubiła przepis.
OdpowiedzUsuńIlość octu nam odpowiada, bo nie lubimy takich za bardzo octowych przetworów :-)
Osobiście bardzo mi smakuję, mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu.
UsuńPozdrawiam!
Są pyszne, wracam do nich po roku bo został ostatni słoiczek :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują. Wczoraj wieczorem ugotowałam buraki i dziś sama się za nie zabieram! Pozdrawiam :)
UsuńA mam pytanko ile mniej więcej sloikow wychodzi z tego przepisu? :)
OdpowiedzUsuń9-10 niewielkich słoików.
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedz:) jutro wyprobuje ten przepis. Zapowiada się pysznie
OdpowiedzUsuńProszę bardzo! Mam nadzieję, że posmakują. Pozdrawiam!
Usuńmoja teściowa takie robi.... pyyyszzznnneeee :)
OdpowiedzUsuńJa tez je robię od wielu lat :-) . smakują nam na zimno i na ciepło tez.
OdpowiedzUsuńBeata
Takiej wersji buraków nie znałam....są znakomite!pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiła i jest naprawdę bardzo dobra. Robiła z 2 porcji i już pół zniknęło a gdzie tu do zimy ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam :)
UsuńZniknęła jak świeże bułeczki. Zrobiłam jeszcze te z chrzanem, ale szczerze mówiąc jak dla mnie dużo lepsze te z papryką :) Będę robić jeszcze 2 kolejne porcje bo na zimę już nie ma :)
OdpowiedzUsuńja mam mozliwosc kupienia buraczkow parowanych ,sa o wiele lepsze niz te gotowane
OdpowiedzUsuńJa też będę robiła. Buraczki gotuje dzisiaj a resztę jutro. Buraki mam z działki. Kiedyś robiłam taką sałatkę -fajnie smakuje na kanapki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa kanapce nie jadłam, ale do obiadu uwielbiam!
UsuńA ja mam pytanie odnośnie buraczków-obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej na jakich oczkach?
OdpowiedzUsuńNa duzych.
UsuńA ja bym radziła buraczki nie ugotować, lecz upiec w piekarniku. Są wtedy o niebo lepsze.
OdpowiedzUsuńDo słoików zazwyczaj gotuję, bo jest szybciej, a piec piekłam już nie raz na bieżąco do obiadku:)
Usuńa jak dlugo trzeba je piec?
UsuńTutaj więcej o pieczeniu buraków.
Usuńhttp://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/12/pieczone-buraki.html
nie trzeba ich już pasteryzować? jutro mam zamiar sprawdzić ten przepis')
OdpowiedzUsuńNie trzeba.
UsuńZgadzam się z Tobą , są o niebo lepsze
UsuńPyszne
OdpowiedzUsuńDzień dobry Pani Aniu, bardzo dziękuję za przepis na przepyszną sałatkę. Rewelacja, jak i wiele innych Pani przepisów które wykorzystałam. Pozdrawiam Asia
OdpowiedzUsuńDziekuje Pani Asiu. Ciesze sie, ze buraczki smakuja. Tak na marginesie to moje ulubione 😊 pozdrawiam!
UsuńRobię ją już 4 rok i jest genialna. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Pozdrawiam serdecznie!
UsuńJa smażę cebulę na oleju i dodaje do zalewy gdzie już jest papryka i wszystko razem gotuje
OdpowiedzUsuńTo samo tylko że cebula smazona
Buraczki super,zawsze do nich wracam
OdpowiedzUsuńDziękuję. U nas obowiązkowo co sezon w piwnicy ☺️
UsuńDziękuję za przepis dzisiaj zrobiłam.
OdpowiedzUsuńŚwietnie! Mam nadzieję, że będą smakowały 😉
UsuńDzisiaj robię buraczki z obu przepisów tj. z papryką i w zalewie chrzanowej rewelacja. Buraki robię pierwszy raz zawsze robiła to moja Mama
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę udanych przetworów.
Usuńbardzo dobry przepis, jadłam dziś buraczki z zeszłego roku, były pycha!!!!!!!!! i dziś robię na następny rok!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Cieszę się, że buraczki smakują.
UsuńJuż drugi rok robię te buraki są pycha .
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, pozdrawiam 🙂
UsuńWitam a czy papryka żółta może być?
OdpowiedzUsuńZawsze robię z czerwoną papryką, ale tak naprawdę nie ma to większego znaczenia jakiego koloru papryki użyjemy.
UsuńRobię od lat, ale daję 1,5 kg papryki na 3 kg buraków i 1 kg cebuli.
OdpowiedzUsuńDla mnie taka ilość papryki byłaby zdecydowanie za duża. Zamiast buraczków z dodatkami, wyszłaby sałatka.
UsuńCzy muszę koniecznie pasteryzować?Nie popsują się bez pasteryzacji?
OdpowiedzUsuńNie trzeba pasteryzować. Pod warunkiem, że słoiki i zakrętki będą dobrze wyparzone, zakręcone.
UsuńCzy paprykę trzeba obierać ze skórki?
OdpowiedzUsuńNie, nigdy tego nie robię.
UsuńCzy paprykę i cebulę trzeba gotowac? Czy jak włożę surowa paprykę i cebulę i zaleje gorąca zalewa to może tak być?
OdpowiedzUsuńZawsze gotuję. Wydaje mi się, że taka niegotowana cebula może sfermentowac i zepsuć sałatkę.
UsuńDziś przypadkowo wpadłam na przepis i zrobiłam te buraki. Są pycha. Najpierw z buraków zrobiłam zakwas. Po zlaniu barszczu szkoda mi było je wyrzucać więc ugotowałam je i zrobiłam zgodnie z przepisem. Są rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńSuper są robię już kilka lat pozdrawiam panią Anię
OdpowiedzUsuńA dziękuję 😊 pozdrawiam serdecznie.
Usuń3kg po ugotowaniu i ograniu? Oczywiście chodzi o buraki
OdpowiedzUsuń3kg buraków surowych, nieobranych, przed gotowaniem.
UsuńDziękuję bardzo, pozdrawiam🙂
OdpowiedzUsuń