Wspaniałe borówki w sam raz na zimę. Moja mama zawsze takie robiła, i do tej pory robi. Mogą się przydać do wszelkich deserów, koktajli, do umieszania z cukrem i jogurtem, a przede wszystkim na problemy żołądkowe.
Składniki:
oczyszczone borówki (jagody leśne) cukier
Sposób przygotowania:
Umyte słoiczki wypełniamy borówkami i dodajemy dowolną ilość cukru. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. Możemy pozostawić słoiki w garnku do wystudzenia.
Dziękuję za odwiedziny i komentarz. Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!
własnie jestem w trakcie pasteryzowania borowek i malin.To jest sprawdzony i najlepszy przepis na zamkniecie lata w słoikach ;-)
OdpowiedzUsuńświęta prawda!
UsuńJakie proporcje cukru do borówek? :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZawsze daję na przysłowiowe oko, 2-3 łyżeczki na 300 ml słoik
Usuń