Kotlety i ich nazwa jest związana z moim weselem, które było 4 lata temu. Restauracja serwowała wtedy niemal identyczne kotlety, które były podawane jako jedno z gorących dań. Bardzo mi smakowały i odtworzyłam je w domu.
Składniki:
4 kotlety z piersi z kurczaka z tego przepisu
1 mała cebula
kilka różyczek brokułu
pół czerwonej papryki
kilka plasterków szynki lub kiełbasy
tarty żółty ser
Sposób przygotowania:
1. Brokuły ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru.
2. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
3. Szynkę lub kiełbasę pokroić w paski lub kostkę.
4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać cebulę, chwilę podusić, dorzucić kiełbasę (jeśli wybraliśmy tą opcję), a potem paprykę.
5. Na każdym kotlecie rozłożyć farsz z patelni, na to ugotowanego brokuła i pokrojoną szynkę (jeśli wybraliśmy szynkę zamiast kiełbasy). Całość posypać tartym żółtym serem. Przed podaniem zapiekać w piekarniku przez 10-15 minut aż ser się stopi.
Smacznego :)
Pyszne kotlety na bogato :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuń