Składniki:
główka młodej kapusty
2 cebule
1 pęczek koperku
1-2 laski kiełbasy
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
Zasmażka: zasmażka: 3 łyżki masła i 2 łyżki mąki
sól, pieprz, ewentualnie ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
1. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka, wlać na dno pół centymetra wody, dusić.
2. Cebulę dowolnie pokroić, dodać do kapusty i całość zamieszać. W tym momencie dodać również pół posiekanego pęczka koperku, kostkę rosołową i pieprz. Dusić, aż kapusta zmniejszy swą objętość.
3. W międzyczasie kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do kapusty, dusić, aż woda wyparuje z kapusty, następnie dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ewentualnie sól i inne przyprawy.
4. Zrobić zasmażkę: na rozgrzanym maśle zrumienić mąkę i dodać całość do kapusty, zamieszać, aż bigos zgęstnieje. Na koniec dodać pozostałą część siekanego koperku i całość dusić jeszcze 5 minut.
5. Bigos podawać z pieczywem lub młodymi ziemniaczkami.
Smacznego :)
???
OdpowiedzUsuńTaaaak. Młoda kapusta wychodzi dość rzadka, dlatego dodaję zasmażkę aby ją zagęścić.
UsuńZasmażka jest ciężkostrawna i niezdrowa, nigdy nie dodaje ! Mniej wody do duszenia kapusty i bigos nie wyjdzie rzadki.
UsuńJak już napisałam o bigosie - taki jaki lubię najbardziej.
UsuńKolejne pyszności z kapusty..taki bigosik posmakowałby młodszej córce.
OdpowiedzUsuńPani Aniu bigos jest przepyszny :) robiłam wielokrotnie wszystkim w domu smakuje, wręcz się nim zajadają :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że bigosik smakuje! Pozdrawiam!
UsuńJa dodaje do bigosu z młodej kapusty pieczarki, kiełbasę albo parówki, pomidory, boczek krojony w paski.... różne kombinacje, zależy co mam w lodówce. No ale nigdy nie dodaje zasmażki, ani kostki rosołowej.
OdpowiedzUsuńGratuluję Anonimowy - kostka niet (chemia), zasmażka be (ciężka) można by pomyśleć że preferujesz zdrową kuchnię - a tu: parówki (niezależnie od producenta parówka to sposób na zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych, o chemii która to skleja już nie wspomnę!), boczek (idealny żeby zniszczyć tętnice), a do całości pewno Maggi (hydrolizat białka - tylko poczytaj jakiego) ...
Usuńjuż raz robiłem dziś robię drugi i napiszę tyle
OdpowiedzUsuńNAJLEPSZY BIGOS JAKI JADŁEM :)
Ach dziękuję! Cieszę się, że bigos przypadł do gustu!
UsuńPozdrawiam!
najlepszy przepis jaki miałam. Dostałam dużo młodej kapusty. Czy mogę taki bigos włożyć w słoik, zakręcić, zagotować? Nie chcę żeby kapusta się zmarnowała
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Nie wiem co byłoby gdy włożymy bigos do słoików i zagotujemy je...nigdy tak nie robiłam. Myślę, że przetrwałby, ale pewnie powinien być przechowywany w lodówce.
UsuńJak Ci się uda tak przechować bigos to daj znać...Jestem ciekawa! Pozdrawiam!
Na pewno przetrwał by bigos, najlepiej samemu spróbować tak zrobić i wtedy sprawdzić czy smakuje, bo nie każdemu będzie w smaku odpowiadał.
OdpowiedzUsuń