Składniki:
1 kg schabu bez kości
sos sojowy
majeranek
kminek w ziarenkach
czosnek suszony
2 liście laurowe
50 ml wody
50 ml oleju
Sposób przygotowania:
1. Schab myjemy i osuszamy. Wkładamy do naczynia (użyłam żaroodpornej keksówki). Polewamy sosem sojowym z każdej strony. Posypujemy kminkiem, czosnkiem suszonym i majerankiem również z każdej strony. Na dno naczynia wkładamy dwa liście laurowe, a na nich układamy mięso. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.
2. Następnego dnia do naczynia z mięsem dodajemy 50 ml oleju i 50 ml wody. Przykrywamy folią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1,5 godziny w 180 st. C.
3. Po upieczeniu można podać schab do obiadu z dowolnym sosem. Ja przeznaczyłam schab na wędlinę. Jeszcze gorący schab zawinęłam w folię aluminiową i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu mięso było aromatyczne, mięciutkie, kruche i soczyste.
Smacznego :)
Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńTakie domowe pieczone mięska nie mają sobie równych
OdpowiedzUsuńTaka domowa wędlinka to pychotka!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowa wędlinka, ja właśnie upiekłam szynkę :-)
OdpowiedzUsuń