Strony

16 grudnia 2011

Dorsz po grecku

Przepis typowo na świąteczny stół. Znalazłam go już dawno na smaker.pl u pani Jagody. Od siebie dodałam jedynie do przepisu zielony groszek konserwowy.


Składniki:

ok. 1 kg filetów z dorsza
2 marchewki
pół puszki zielonego groszku
1 pietruszka
pół selera
1 por
3 cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
6-7 łyżek mąki
1 jajko
2 łyżeczki słodkiej papryki
2-3 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
liście laurowe, ziele angielskie
zielenina
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w kostkę lub słupki, pora w plasterki, czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać olej, dusić warzywa ok. 5 minut.
2. Warzywa podlać niewielką ilością wody, dodać przyprawy i dusić ok. 10 minut. Warzywa wymieszać z koncentratem i groszkiem.
3. Rybę pokroić w małe kawałki, panierować w jajku i mące i usmażyć. W salaterce układać na przemian warzywa i rybę. Na koniec można oprószyć zieleniną.


SMACZNEGO :)

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!