Przepis na farsz z kaszą mam w moim zeszycie od dobrych dwóch lat. W końcu udało mi się zabrać za te pierożki. Polecam serdecznie, gdyż ta wersja pierogów jest naprawdę pyszna.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól
Farsz:
25 dag białego sera
1,5 szklanki kaszy
1 cebula
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
2. Cebulę zrumienić na oleju.
3. Połączyć wszystkie składniki na farsz i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku.
4. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wałkować i wykrawać krążki. Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę farszu i starannie zlepić pierogi.
5. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z topionym masłem, skwarkami lub zrumienioną cebulką.
SMACZNEGO :)
oooo muszą być fajne :) Ja robię farsz z kaszą, boczkiem i cebulką .
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię.Trafiłaś idealnie w moje kubki smakowe.
OdpowiedzUsuńja je uwielbiam! a tak dawno nie jadłam,że zrobiłam sobie smaka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
miałam je własnie w planach, ale zabrakło mi mąki w domu :) myślę, ze jeszcze w tym tygodniu odgapię, bo też je uwielbiam!
OdpowiedzUsuńale narobilas mi smaku, chyba sie do Ciebie wprosze:)
OdpowiedzUsuńMoja mama też robi takie pierogi.Zdecydowanie moje ulubione. Twoje wyglądają pysznie! Pozdrawiam Ania.
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe komentarze i zapraszam do zrobienia pierożków, naprawdę warto :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pierogi, ale obowiązkowo z miętą w farszu :))
OdpowiedzUsuńostatnio robiłam ruskie pierożki z dodatkiem mięty w farszu! rewelacja :)
OdpowiedzUsuńja to znam te pierogi w wersji na słodko, zamiast cebuli daje się cukier do smaku, więc jakoś nie mogę sobie wyobrazić ich w innej wersji ;))
OdpowiedzUsuńwersja z farszem z kaszą na słodko??? może warto spróbować? nigdy nie miałam okazji takowych jeść...
OdpowiedzUsuńU mnie w domu od zawsze robiło się takie pierogi w wersji na słodko. Twoja wersja z cebulą jest dla mnie trochę egzotyczna :-)
UsuńZrobiłam dziś te pierożki! Pierwszy raz jadłam z kaszą ii.. jestem mile zaskoczona ich smakiem.Od dzis konkurują u mnie z ,,ruskimi,, a może nawet sa lepsze :).Pysznośći! POLECAM!
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mi miło, że pierogi smakowały. Sama ich dawno nie jadłam więc pewnie niedługo je zrobię! Pozdrawiam!
UsuńPierogi z kaszy gryczane i sera to smak mojego dzieciństwa! Ciesze się, ze Twój blog przypomina takie potrawy! Jednak na Lubelszczyznie farsz robiło się głównie w proporcjach pól na pól kaszy i sera. Do tego spora garść świeżo posiekanej mięty. Najlepsze były odsmażane na maśle następnego dnia, pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Jestem z Podkarpacia, ale mieszkam niedaleko Lubelszczyzny i takie smaki nie są mi obce😊 u mnie też proporcje niemal 1:1, bo 1,5 szklanki kaszy to niewiele ponad 250g kaszy😁 a dodatek mięty do tego farszu to dla mnie nowość. Spotkałam się z miętą w ruskich, ale nie w tych z kaszą. Muszę się kiedyś pokusić zrobić. Dziękuję za inspirację 😊
Usuń