Najlepsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory robiłam - wysokie, mięciutkie, pulchniutkie. W sam raz na jesienno-zimowe wieczory :)
Składniki:
60 dag mąki pszennej
pół szklanki cukru
pół masła lub margaryny
4 jajka
0,25 litra mleka
5 dag drożdży
¼ łyżeczki soli
pół olejku cytrynowego
pół paczki cukru waniliowego
rodzynki
Kruszonka:
6 dag mąki
3 dag cukru pudru
3 dag masła
Sposób przygotowania:
1. Do ciepłego mleka dodać pół łyżeczki cukru, wsypać pokruszone drożdże i wymieszać. W przesianej mące zrobić dołeczek i wlać drożdże. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podrosną.
1. Do ciepłego mleka dodać pół łyżeczki cukru, wsypać pokruszone drożdże i wymieszać. W przesianej mące zrobić dołeczek i wlać drożdże. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podrosną.
2. Następnie dodać utarte jajka (4 żółtka i 2 białka), stopione masło, sól i wyrobić ciasto. Ciasto może być rzadkie ale powinno odchodzić od ręki. Potem dodać ubitą pianę z dwóch białek i ponownie wyrobić ciasto. Na koniec dodać rodzynki i olejek cytrynowy i wyrobić ciasto.
3. Ciasto przełożyć do blaszki, posypać kruszonką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, wstawić je do piekarnika na około 1 godzinę ( w 175 C). gdy wierzch się zarumieni, przykryć papierem pergaminowym aby kruszonka się nie przypaliła.
SMACZNEGO :)
drożdżowe, mniam! na wieczory, w południe a nawet z rana - mogłabym jeść w kółko :)
OdpowiedzUsuńUlubione;)
OdpowiedzUsuńZapisany przepis do wypróbowania..
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie wypieki zawierające drożdże...dodane do ulubionych
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, choć następnym razem dam szklankę cukru. Ciasto ozdobiłam dodatkowo szlaczkami lukru
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Zapraszam do sfotografowania ciasta i wysłania fotki do galerii czytelników - szczegóły tutaj: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html
UsuńPozdrawiam!
Czesc Aniu- Jaki rozmiar blaszki? bardzo prosze o odpowiedz
OdpowiedzUsuńWitam. U mnie była to blaszka 24x28cm.
Usuń