Strony

8 września 2011

Mizeria na zimę


Składniki: 

3 kg ogórków 
0,5 kg cebuli
sól do smaku

Zalewa: 
4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 płaska łyżka soli
kilka ziarenek ziela angielskiego
liście laurowe

Sposób przygotowania: 

1. Ogórki obrać, pokroić w plasterki, osolić do smaku. Dodać posiekaną cebulę, wymieszać i całość odstawić na godzinę.
2. Zagotować zalewę.
3. Odciśnięte ogórki i cebulę nakładać do słoików, zalać zalewą i pasteryzować 15 minut.

Przed podaniem należy mizerię odlać z zalewy i wymieszać z odrobiną śmietany, ewentualnie doprawić.

SMACZNEGO :)

20 komentarzy:

  1. o tak, pysznie jest zimą cieszyc się smakiem domowych ogórków:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama je robi i naprawdę są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ogórki gruntowe czy szklarniowe? ma to jakieś znaczenie i wpływ na smak? aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię zawsze z gruntowych i szczerze mówiąc nie wiem jak smakowałaby mizeria z ogórków szklarniowych. Ogólnie mówiąc przetwory powinno się robić z ogórków gruntowych.

      Usuń
  4. ok :) więc zrobię z gruntowych :) a można je zetrzeć na tarce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dużych oczkach czy na szatkownicy? Jeśli na szatkownicy to oczywiście tak, ale na tarce jarzynowej nie polecałabym...Najlepiej zrobić to w wielofunkcyjnej maszynce z tarczą do krojenia w plasterki (lub szatkowania), wtedy praca idzie migusiem :)

      Usuń
  5. witaj!

    zalewać ogórki gorącą zalewą?

    OdpowiedzUsuń
  6. robie tak samo
    odcedzam dodaje śmietany i rewelacja wszystkim w domu smakują

    OdpowiedzUsuń
  7. jak dlugo trzeba pasteryzowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odciśnięte ogórki? Czyli tego soku, który puszczą ogórki z cebulką nie wkładamy do słoików?

      Usuń
    2. Dokładnie. Sok odlewamy, lekko odciskamy ogórki i cebulę, pakujemy w słoiki i zalewamy zalewą.

      Usuń
  8. czy cebula nie pusci kwasu i sie nie zepsuja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zepsuja. Cebula podczas moczenia z ogprkami wystarczajaco zmieknie i utraci kwas, a wode ktora puszcza i ogorki i cebula i tak odlewamy.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!