Strony

6 września 2025

Potrawka z szynki z marchewką i ziemniakami

 Pyszny jednogarnkowy gulasz, który zajadamy solo, ewentualnie z ogórkiem kiszonym lub jakąś surówką. 

Składniki:

  •  800 g szynki wieprzowej 
  • 1 duża cebula 
  • 2 marchewki 
  • 5-6 ziemniaków 
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz w ziarenkach 
  • 2 ząbki czosnku 
  • czosnek granulowany 
  • tłuszcz do smażenia 

Sposób wykonania:

1.  Mięso umyć, pokroić w kostkę. Posypać czosnkiem granulowanym, odstawić na kwadrans. 

2. Cebulę,ziemniaki i marchew obrać, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a marchew w plasterki lub półplasterki. 

3. Na głębokiej dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Zarumienić na nim mięso z każdej strony. Następnie dodać posiekaną cebulę oraz 1 posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażyć, a potem zaalc woda w takiej ilości, by przykryła mięso. Dorzucić liście laurowe, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie. Gotować, od czasu do czasu uzupełniać wodę, aż mięso  zmięknie.

4. Dodać marchewkę, a jak zmięknie, dodać ziemniaki. Calosc zalać pomidorami z puszki i gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie. 

5. Doprawić solą, pieprzem oraz dodać zmiażdżony ząbek czosnku. 

6. Potrawkę podawać z pieczywem, ewentualnie z ogórkiem kiszonym lub ulubioną surówką.

Smacznego!!!

4 września 2025

Bajgle z jajkiem sadzonym

Do takiego bajgla można napakować na co tak naprawdę macie ochotę, ale u mnie jajo sadzone w tej kanapce to podstawa. Idealne na śniadanie lub lunchboxa do pracy.

Składniki:

  • ulubione bajgle 
  • jajka
  • szynka lub boczek 
  • rukola 
  • ser żółty 
  • pomidor
  • majonez lub inny sos
  • mozzarella 
  • oliwa z oliwek 

Sposób przygotowania:

1. Jeśli używamy boczku, należy plasterki zrumienić wcześniej na patelni. 

2. Na patelni zrobić jajko sadzone. 

3. Bajgla przekroić wzdłuż, przecięcie skropić oliwą z oliwek, zrumienić na patelni. 

4. Na bajgla ułożyć ulubione składniki jak rukola, ser żółty, szybka lub zrumieniony boczek, jajko sadzone, plastry mozzarelli, plastry pomidora i majonez. 

5. Przykryć górną częścią bajgla. Przekroić na pół i podawać. 

Smacznego!!!