Pyszny jednogarnkowy gulasz, który zajadamy solo, ewentualnie z ogórkiem kiszonym lub jakąś surówką.
Składniki:
- 800 g szynki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 5-6 ziemniaków
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz w ziarenkach
- 2 ząbki czosnku
- czosnek granulowany
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Posypać czosnkiem granulowanym, odstawić na kwadrans.
2. Cebulę,ziemniaki i marchew obrać, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a marchew w plasterki lub półplasterki.
3. Na głębokiej dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Zarumienić na nim mięso z każdej strony. Następnie dodać posiekaną cebulę oraz 1 posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażyć, a potem zaalc woda w takiej ilości, by przykryła mięso. Dorzucić liście laurowe, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie. Gotować, od czasu do czasu uzupełniać wodę, aż mięso zmięknie.
4. Dodać marchewkę, a jak zmięknie, dodać ziemniaki. Calosc zalać pomidorami z puszki i gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie.
5. Doprawić solą, pieprzem oraz dodać zmiażdżony ząbek czosnku.
6. Potrawkę podawać z pieczywem, ewentualnie z ogórkiem kiszonym lub ulubioną surówką.
Smacznego!!!