4 lipca 2020

Wafelki kakaowe

Ulubione wafelki dzieciaków i nie tylko.


Składniki:

4 duże prostokątne wafle
1/2 szklanki mleka
25 dag masła
1 i 1/3 szklanki cukru
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1 cukier waniliowy
2 szklanki mleka w proszku
dowolne bakalie
ewentualnie rum, jeśli wafle będą przeznaczone dla osób dorosłych, może być też olejek rumowy

Sposób wykonania:

1. Przygotować bakalie - można je pokroić.
2. Dwa wafle pokruszyć na kawałki.
3. Zwykłe mleko, cukier, masło, cukier waniliowy i kakao umieścić w garnku i zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
4. Do masy dodać mleko w proszku, bakalie oraz pokruszone wafle i wymieszać. Masą przełożyć dwa pozostałe wafle. Obciążyć i odstawić do zastygnięcia, najlepiej na 12 godzin lub na noc.

Smacznego!!!


Źródło: Rodzina w kuchni

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!