17 czerwca 2016

Mrożona botwinka

Bardzo lubię botwinkę. W sezonie przygotowuję kilka słoików botwinki pasteryzowanej, ale również mrożę kilka woreczków, aby mieć potem zieloną botwinkę do zupy w okresie zimowym.


Składniki:

młoda botwinka

Sposób przygotowania:

1. Do mrożenia wybieramy zdrowe nieuszkodzone liście botwinki.
2. Botwinkę dokładnie płuczemy wodą, ręcznikiem papierowym ściągamy nadmiar wody.
3. Kroimy w szerokie paski. Przekładamy do woreczka, wkładamy do zamrażarki.
4. Mrożoną botwinkę rzucamy na gotującą się zupę. Nie ma potrzeby wcześniejszego jej rozmrażania.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. mrozimy same liscie czy buraczki tez

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak apetycznie ze chyba sobie to przyrządzę wedlug twojego przepisu. Zapraszam tez do mnie po stare przepisy kulinarne http://przepisybabci.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis prosty, a zupa jaka smaczna wychodzi! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy tylko same liście mrozimy czy buraczki też?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mroze liście oraz część łodyg, ale buraczków już nie.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!