To danie jest jednym z tych, które wyglądem nie powala, ale smak wszystko wynagradza :) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje! Przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie.
Składniki:
1 filet białej ryby (u mnie dorsz)
1/4 małej główki kapusty pekińskiej
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
przyprawa do ryb
Sposób wykonania:
1. Rybę podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić wedle uznania.
2. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać posiekany czosnek i cebulę, zrumienić.
3. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę kapustę, lekko posolić i chwilę dusić. Dodać koperek, wlać ok 1/4 szklanki wody i dodać śmietanę, wymieszać.
4. Na kapuście ułożyć rybę, dusić, po jakimś czasie rybę przewrócić na drugą stronę.
5. Ryba świetnie smakuje z duszonymi ziemniaczkami.
Polecam i smacznego!
Spróbuję, bo zanosi sie na pyszności.
OdpowiedzUsuńNo tak ryba zrobiona świetnie. Podana ciekawie, na kapuście. Przepis mi się podoba. Uwielbiam łososia i dorsza. Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest bardzo ciekawy,muszę wykorzystać go niebawem;)
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis. Staram się jeść rybę co najmniej dwa razy w tygodniu. Ten przepis wniósł świeżość do kuchni. Pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ola.
Dziękuję Olu!
UsuńPozdrawiam!
Właśnie zrobiłam.Pyszna. Moje dzieci powiedziały że taką rybę chcą w przyszły piątek, chociaż zawsze było "ble ryyyba".
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy!
UsuńPozdrawiam!