12 czerwca 2012

Muffinki z truskawkami

Robiłam te muffinki dwa razy, raz z mrożonych, a raz ze świeżych owoców. Obie wersje są pyszne. Są mięciutkie, wilgotne i bardzo aromatyczne dzięki cukrowi migdałowemu. Polecam!


Składniki:

1,5 szklanki pokrojonych truskawek (świeżych lub mrożonych)
2 szklanki mąki (pszennej lub krupczatki)
pół szklanki cukru
1 cukier migdałowy
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
pół szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jajka

Sposób przygotowania:

1.  W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukry, sodę, proszek do pieczenia i sól), a w drugim mokre (jajka, mleko i olej).
2. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników, dodajemy owoce i całość mieszamy. 
3. Foremki wyłożone papilotkami napełniamy ciastem do 2/3 wysokości formy i pieczemy przez 25-30 minut w 180 st. C.
4. Po upieczeniu studzimy, posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego :)

Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki

5 komentarzy:

  1. trzeba spróbować, sezon w pełni

    OdpowiedzUsuń
  2. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Serdecznie zapraszamy na casting do nowego programu tvn MasterChef !

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie proste i szybkie przepisy, muffinki wyglądają super :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne babeczki, też wkrótce upiekę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!