20 czerwca 2012

Gołąbki


Składniki:

1 główka kapusty (użyłam młodej kapusty)

Farsz:
2 szklanki ryżu
pół kilo mielonego mięsa - np. karkówki
2 duże cebule
pieprz
sól
majeranek
garstka suszonych grzybów (można pominąć)

Sos pomidorowy:
1,5 szklanki soku pomidorowego
sól, pieprz
odrobina cukru
majeranek lub inne dowolne zioła
2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, jeśli sos wydaje się być mało winny)

siekany koperek
przyprawa typu vegeta lub sama sól
2-3 łyżki oleju
1 łyżka octu
cukier


Sposób przygotowania:

1.  Jeśli zamierzamy dodać grzyby do farszu, należy je dzień wcześniej namoczyć w wodzie. odcisnąć i drobno posiekać.
2. Przygotowujemy farsz: 2 szklanki ryżu zalewamy 4-ma szklankami wody i dodajemy odrobinę soli. Gotujemy do miękkości. Ugotowany ryż przekładamy do dużej miski.
3. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy do ryżu.
4. Mięso smażymy na patelni i po usmażeniu dodajemy do ryżu. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy też grzybki.
5. W garnku gotujemy wodę, kiedy zawrze dodajemy ocet (sprawi, że liście kapusty nie będą się rozpadać). Wkładamy główkę kapusty obdartą z wierzchnich liści (liście te zachowujemy). Ściągamy pojedynczo liście kapusty.
6. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia. Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno. 
7. W dużym rondlu układamy na spodzie pozostałe liście kapusty, układamy ciasno warstwy gołąbków. 
8. Wlewamy wrzątek do 2/3 wysokości gołąbków. Całość przykrywamy liściem kapusty, potem pokrywką i pieczemy w piekarniku 1 godzinę, sprawdzamy, czy kapusta jest już miękka, jeśli nie, to pieczemy trochę dłużej.
9. Kiedy gołąbki się pieką robimy sos: sok pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mąkę wymieszaną z zimną wodą i energicznie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy koncentratem pomidorowym.
10. Upieczone gołąbki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy siekanym koperkiem. I nie pozostaje nam nic innego jak tylko je zjeść :)


Smacznego :)

31 komentarzy:

  1. Robiłam też parę dni temu, a znów z chęcią zjadłabym takiego gołąbka..zapraszam do akcji z młodą kapustą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie :) Mam ochote,więc chyba się zabiorę do zrobienia :)

    zapraszam do mnie http://dusia-gotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Każdy robi to co lubi. Można nie robić z ryżem, można ryż zastąpić kaszami, wariacji jest kilka :)

      Usuń
  4. Anonimowy ... puknij się w czoło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. spośród wszystkich przepisów, które znalazłam w internecie, ten wygląda najlepiej - skorzystam z niego w ten weekend, trzymać kciuki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mama nadzieję, że gołąbki będą smakowały :) Trzymam kciuki :)

      Usuń
  6. niewiedzialam o tym occie!
    hmm sprobuje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wyczytałam to gdzieś na innym blogu!

      Usuń
  7. co wy wszscy z tym ryżem prawdziwe gołąbki są z kaszą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my wszyscy (!) wolimy jednak z ryżem i to są NAJPRAWDZIWSZE gołąbki :)

      Usuń
  8. Z takiej ilości ryżu i mięsa ile zrobiłaś gołąbków???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z młodej kapusty wyszło mi około 20 gołąbków, ale wszystko zależy od wielkości liści :)

      Usuń
  9. Polecam:) ja robie je juz drugi raz, są pyszne i robie tylko z ryzem. Są przepyszne, mniam mniam. Tez nie jestem zawodowa kucharka,gotuje dla siebie i męza. Jest nimi zachwycony. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję za patent z octem, właśnie się sprawdził:).. gołąbki pycha:).. dużo zdrówka życzę:))) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja zrobiłam trochę inaczej, ale w dużej mierze bazowałam na twoim przepisie. To są moje pierwsze gołąbki w życiu i są przepyszne. Jak tylko znikną, bo jest ich tyle, że mogłam zamrozić, to na pewno zrobię jeszcze raz. Dziękuję :) Mój przepis jest tutaj: http://ebietka.blogspot.com/2013/08/moje-pierwsze-w-zyciu-goabki.html
    A dziś zrobię krem z cukinii - też z Twojego przepisu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu! Mam nadzieję, że i krem z cukinii będzie smakował:) Pozdrawiam wakacyjnie i gorrrąco!!!

      Usuń
  12. Prawdziwe tradycyjne golabki robi sie z ryzem, ale sa miejsca gdzie danie sie zregionalizowalo I zamiast ryzu jest kasza a w niektofych rejonach miesza sie kasze z ryzem ot I wielka polityka:-) a kazdy robi jak mu samkuje ja robie z ryzem I dodaje tez vegety haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za Twoją opinię :) Sama też czasem mieszam ryż z kaszą, np. tutaj: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/10/goabki-z-kasza-gryczana-ryzem-i-miesem.html.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Ja dzis robilam golabki I skorzystalam z twojej rady by dodac octu do wody w ktorej parzy sie kapuste I fakycznie nie rozdarl mi sie ani jeden lisc. Dziekuje;-) no


    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystko fajnie ale na ile stopni piekarnik nastawic nie napisalas:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj na 180-200 stopni, jak kapusta jest młoda to 180 wystarczy, a jak stara to 200.

      Usuń
  15. Przepyszne gołąbki. Robiłam w ubiegły weekend.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Aniu rewelacja! Kocham ten przepis! Robiłam już tysiąc razy!
    Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudne gołąbki, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!