2 listopada 2025

Cynamonki

 Zapraszam was dziś po przepis na dużą blachę cynamonek. To typowy jesienny wypiek ostatnich lat. Obowiązkowo zróbcie je z serową polewą - to zupełnie inny wymiar smaku. 

Składniki (duża blacha 27x37cm): 

Ciasto:

  • 100 g masła 
  • 400 ml mleka 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 2 małe jajka 
  • 100 g cukru
  • szczypta soli 
  • około 770-800 g mąki pszennej 

Nadzienie cynamonowe: 

  • 45 g cynamonu 
  • 100 g miękkiego masła 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • ok 100 g cukru 

Polewa serowa: 

  • 135 g naturalnego kremowego serka 
  • 50-60 g śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru 

Dodatkowo: 

  • 60 g śmietanki 30% do polania cynamonek przed pieczeniem 

Sposób przygotowania: 

1. W garnku rozpuścić masło, cukier i mleko. Zdjąć z ognia, przestudzić, by nie było za gorące i wkruszyć drożdże i dodać trochę mąki, 2-3 łyżki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia.

2. W misce umieścić mąkę, sól, jajka, dodać wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto, w razie potrzeby dodać mąki, ale nie za dużo. Wyrobione ciasto pozostawić do podrośnięcia na 20 minut. 

3. W międzyczasie mięciutkie masło wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem, tak, by mieszanką dało się posmarować ciasto. 

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt o grubości 2 lub 3 cm. Całość podarować nadzieniem cynamonowym. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Za pomocą nici odcinać bułeczki, układać obok siebie na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

5. Cynamonki przykryć i pozostawić jeszcze na 20 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180*C. 

6. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, pomiędzy bułeczki wlać śmietankę 30%. Piec w 180*C przez 20-25 minut góra-dół. 

7. W tym czasie wymieszać serek, śmietankę i cukier puder na gładką polewę. Wystarczy zrobić to łyżką. 

8. Upieczone bułki wyjąć, odczekać około 10 minut i jeszcze ciepłe posmarować połową. 

Smacznego!!!

Źródło: IG, milosc_od_kuchni