Dzis zapraszam po przepis na sernik w barwach jesiennych. Sernik o lekkim ciasteczkowym smaku, a na wierzchu ma warstwę kajmaku i solonych orzeszków. Pyszności! 
Składniki ( tortownica 26cm lub kwadratowa forma 25cm): 
Spód: 
- 100 g ciastek Lotus Biscoff
- 100 g zwykłych herbatników 
- 50 g rozpuszczonego masła
Ser: 
- 1 kg sera twarogowego dwukrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego
- 250 g mascarpone
- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka cukru (około 150g)
- 2 łyżki kremu Lotus Biscoff lub innego ciasteczkowego kremu
- 1 budyń waniliowy (40g)
- olejek waniliowy 
Dodatkowo:
- 70 g orzeszków ziemnych solonych
- 250-300 g kajmaku 
Sposób przygotowania:1. Jajka, ser i mascarpone powinny mieć temperaturę pokojową. 
2.
 Zrobić spód, ciasteczka zmiksować blenderem na proszek. Wlać 
rozpuszczone masło, wymieszać. Konsystencja będzie trochę przypominać 
piasek. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą 
innego naczynia o gładkim spodzie, np. szklanki, wyrównać mieszanką spód
 blaszki. Całość włożyć do lodówki. 
3. Do miski przełożyć ser, 
mascarpone, jajka, cukier, olejek waniliowy, proszek budyniowy i krem ciasteczkowy, całość krótko zmiksować 
tylko do połączenia składników. Nie należy zbyt mocno napowietrzać masy serowej. 
4.
 Ser wyłożyć na gotowy spód. Wyrównać. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut,
 po czym zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec jeszcze 45 minut. 
5.
 Sernik pozostawić w piekarniku, po 10 minutach od zakończenia pieczenia
 można lekko uchylić drzwiczki piekarnika, ale należy pamiętać, że 
sernik musi w nim pozostać do całkowitego wystudzenia.   
6. Orzeszki trochę posiekać, uprażyć delikatnie z suchej patelni. Zdjąć z palnika, dodać kajmak i dokładnie wymieszać. Polewę wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Całość chłodzić przez kilka godzin. 
Smacznego!!!