Kasza jaglana ponoć najzdrowsza kasza, ale my ciągle jemy jej niewiele. Najchętniej jadamy kasze gryczaną, a krupnik zawsze robiłam z jęczmiennej. Tym razem postanowiłam zrobić zupę na kaszy jaglanej i wyszła naprawdę pyszna. Polecam. 
Składniki:
- 3 skrzydełka drobiowe
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- opcjonalnie koperek lub majeranek
- 1 łyżka masła klarowanego 
Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka ugotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotuję w 3-litrowym garnku.  
2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę w plasterki 
lub kostkę. Cebulę posiekać. 
3.
 Do gotującego się wywaru dodać marchew, pietruszkę, cebulę. Gotować.
4. Na patelni rozgrzać masło, dodać kaszę i smażyć 2 lub 3 minutki. Potem na patelnię dodać jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę, chwilę smażyć. 
5.
Kaszę z ziemniakami dodać do zupy. Całość gotować 
na wolnym ogniu do czasu, gdy warzywa i kasza będą miękkie. Kiedy zupa 
się ugotuje dodać koperku lub majeranku i doprawić do smaku. Dodatkowo 
dodaję jeszcze obskubane mięso ze skrzydełek.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!