Strony

15 listopada 2024

Sos chrzanowy na ciepło

 Pierwszy raz robiłam sos chrzanowy do jajka na ciepło i naprawdę bardzo mi smakował. Robi się raz dwa i jest przepyszny!

Składniki: 

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 250 ml dowolnego bulionu
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu 
  • 1 łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku
  • 50 ml śmietanki 30% 
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

1. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki ostrożnie wlewać zimny bulion, mieszać, by nie zrobiły się grudki. 

2. Gotować około 5 minut, po czym dodać chrzan, wymieszać, potem śmietankę, znowu wymieszać i doprawić suszonym czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. 

3. Podawać z ciepłym  jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniakami. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mój ulubiony sos do jajka to właśnie chrzanowy, drugi to musztardowy i oczywiście koperkowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, u mnie wygrywa koperkowy, a na drugim właśnie ten chrzanowy.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!