Pierwszy raz robiłam sos chrzanowy do jajka na ciepło i naprawdę bardzo mi smakował. Robi się raz dwa i jest przepyszny!
Składniki:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml dowolnego bulionu
- 2-3 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku
- 50 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki ostrożnie wlewać zimny bulion, mieszać, by nie zrobiły się grudki.
2. Gotować około 5 minut, po czym dodać chrzan, wymieszać, potem śmietankę, znowu wymieszać i doprawić suszonym czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.
3. Podawać z ciepłym jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniakami.
Smacznego!
Mój ulubiony sos do jajka to właśnie chrzanowy, drugi to musztardowy i oczywiście koperkowy.
OdpowiedzUsuńSuper, u mnie wygrywa koperkowy, a na drugim właśnie ten chrzanowy.
Usuń