Strony

19 lipca 2024

Czekoladowe ciasto z cukinią

 Niezwykle pyszne ciasto według receptury cioci mojego męża. W smaku przypomina klasycznego murzynka i aż trudno uwierzyć, że w składzie jest...cukinia😋 Przepis wchodzi do nas na stałe, zapiszcie i wypróbujcie, szczególnie, jeśli macie sporo cukinii😉

Składniki (blaszka 25x25cm lub 24x28cm): 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 4 łyżki kakao
  • 1 średnia cukinia (400-500 g) - moja miała niecałe 450g

+ polewa czekoladowa 

Sposób przygotowania:

1. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach. Można ze skórką, jeśli cukinia jest młoda. Startą cukinię odstawić na chwilę, po czym odcisnąć z nadmiaru płynu. 

2. Jajka ubić na puch z cukrem.

3. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.

4. Do ubitej masy jajecznej dodać olej, potem suche składniki, a na koniec cukinię. Zmiksować. 

5. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180*C - do suchego patyczka. 

6. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową. 

Smacznego!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!