Strony

8 sierpnia 2023

Zupa gulaszowa z kalafiorem i fasolką szparagową

 Pyszna syta zupa z sezonowymi warzywami.

Składniki: 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula 
  • 1/3 niedużego kalafiora
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka do smaku
  • siekaną natka lubczyku

Sposób przygotowania: 

1. Cebulę pokroić w kostkę, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć cebulę i marchew. 

2. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Dodać do cebuli i marchewki i usmażyć. Pod koniec dodać paprykę pokrojoną w paski. Następnie warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą lub bulionem i zagotować. Dodać podzielony na różyczki kalafior oraz pokrojoną fasolkę szparagową. Gotować jeszcze 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić słodką i ostrą mieloną papryką, solą, pieprzem i ziołami.

3. Zupę można lekko zagęścić zasmażką. Na koniec dodać niewielką ilość natki lubczyku. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!