Krucho-drożdżowy makowiec to wypiek na każdą okazję. Dodatkowym atutem tego ciasta jest to, że długo utrzymuje świeżość. Bardzo nam smakował i ląduje w ulubionych wypiekach.
Składniki (na 1 roladę pieczoną w keksówce):
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 25-30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki śmietany 18%
- 70 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
Mak:
- 4 łyżki gotowej masy makowej (z puszki)
- 2 białka (zostawić trochę do posmarowania wierzchu)
- 2 łyżki suchej kaszy manny
- aromat migdałowy
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. W misce umieścić pozostałe składniki, wymieszać hakami, po czym dodać rozpuszczone drożdże. Wyrobić krótko robotem, a potem wyjąć na deskę i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut.
2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać aromat, masę makową i kaszę. Delikatnie wymieszać.
3. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć masę makową, zostawiając 2 cm wolne od brzegu. Całość zwinąć w roladę, umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut do podrośnięcia.
4. Roladę ponakłuwać wykałaczką. Posmarować białkiem. Piec w 180-190*C przez około 40 minut.
5. Wystudzony makowiec można polukrować, oblać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!