Strony

3 marca 2023

Wafle z chałwą i kajmakiem

 Bardzo lubimy wafelki przekładane. Miałam akurat pół puszki kajmaku i chciałam do wykorzystać. Padło na wafle. Robi się szybko, smakują wybornie. Z resztą sami wypróbujcie!

Składniki:

  • 1 paczka wafli (5 listków)
  • 1/2 puszki kajmaku (250g) 
  • 1 kostka masła
  • 250 g chałwy waniliowej 
  • 2-3 łyżki naparu z kawy
  • 2 łyżki kakao 

Sposób przygotowania: 

1. Masło i kajmak powinny więc temperaturę pokojową. 

2. Masło utrzeć na puch, partiami dodawać kajmak. Potem wkruszyć chałwę, zmiksować, dodać też napar z kawy. 

3. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i zmiksować. 

4. Wafle przełożyć na przemian raz ciemną, a raz jasną masą. Zawinąć w papier, obciążyć i schłodzić w chłodnym miejscu, np. w lodówce. Podawać pokrojone dowolnie😋

Smacznego!!!


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!